Mengidam rumah mampu milik

ISU rumah kini umpama beban di bandar kerana harga yang mahal dan syaratnya yang ketat. Menjadi impian semua orang untuk memiliki kediaman selesa dan selamat, berbanding menyewa sepanjang hidup.

Namun kebanyakan isi rumah gagal melepasi syarat yang ditetapkan.

Berdasarkan Bank Negara Malaysia (BNM), harga maksimum sebuah rumah mampu milik dianggarkan di bawah RM300,000 berikutan pendapatan isi rumah sederhana RM5,228 seperti yang diterbitkan Kajian Pendapatan dan Perbelanjaan Isi Rumah, Jabatan Perangkaan. Rumah dalam lingkungan RM300,000 hingga RM500,000 melepasi apa yang mampu dimiliki isi rumah berpendapatan sederhana di Malaysia.

Bank Pusat itu memberi respons kepada laporan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (Rehda) yang berkata rumah mampu milik berharga antara RM300,000 hingga RM500,000.

Definisi harga rumah mampu milik yang dipetik artikel itu tidak tepat menurut tafsiran BNM kerana ia tidak cukup untuk menampung permintaan 50 peratus isi rumah di Malaysia berpendapatan sederhana.

Data tersebut juga menunjukkan isu rumah mampu milik yang tidak terjual berharga kurang RM300,000 adalah yang paling sedikit berbanding kategori lain.

BNM menunjukkan unit kediaman yang tidak terjual di bawah RM300,000 merupakan kadar paling rendah bagi jumlah harta kediaman tidak terjual di Malaysia iaitu 20 peratus, diikuti oleh rumah RM300,000-RM500,000 (35 peratus) dan lebih RM500,000 (45 peratus).

Realitinya, kategori rumah mampu milik yang sebenar di bawah RM300,000 pun masih dianggap mahal bagi yang bergaji di bawah RM5,000.

Syarat ketat digariskan oleh bank selain umur menjadi faktor utama mereka gagal meminjam.

Rumusan umumnya, rumah di Malaysia semakin tidak mampu dimiliki.

Perumahan bukan sahaja mengenai bumbung di atas kepala tetapi juga kendala kewangan.

Cabaran perumahan mampu milik juga rumit kerana ia memerlukan pihak berkepentingan bersatu dalam mencari jalan penyelesaian yang akan diharapkan dalam jangka panjang.

Penting untuk kita melihat isu perumahan mampu milik ini dari sudut yang betul.

Standard pinjaman yang lebih selari dengan kadar pendapatan perlu difikirkan dalam menggalakkan pemaju swasta mengalihkan fokus mereka kepada segmen mampu milik.

Bagi tujuan ini, perlu diwujudkan skim-skim pembiayaan inovatif seperti pembiayaan ekuiti , dan skim pemilikan bersama agar jangka hayat pinjaman lebih lama.

BNM pula perlu menjalin kerjasama dengan pihak industri untuk membuka peluang baharu, termasuk membantu pembeli rumah pertama mengikut kemampuan mereka.

Pembiayaan sebenarnya bukan isu utama. Lebih tepat lagi, prosedur pembiayaan memainkan peranan penting dalam mengganggu peningkatan harga rumah dan menggalakkan pertambahan rumah mampu milik. Ini amat sesuai bagi memajukan agenda rumah mampu milik.

Suara Sarawak