ARTIKEL

Menteri Kewangan M’sia, Indonesia bincang kewangan Islam, industri halal di Washington

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

JAKARTA: Menteri Kewangan II Malaysia Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengadakan perbincangan dua hala dengan Menteri Kewangan Indonesia Sri Mulyani Indrawati di Washington, Amerika Syarikat, termasuk mengenai kewangan Islam dan industri halal.

Pertemuan mereka di Washington diadakan ketika kedua-dua menteri mengetuai delegasi negara masing-masing ke Mesyuarat Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Kumpulan Bank Dunia 2024 dari 17 hingga 19 April.

“Sebagai negara jiran, hubungan antara Indonesia dan Malaysia saling berkaitan, daripada hubungan kekeluargaan kepada kerjasama ekonomi dan kerjasama dalam kastam dan eksais,” kata Sri Mulyani menerusi akaun Instagramnya pada Khamis.

Semasa pertemuan itu, kedua-dua menteri membincangkan cara-cara untuk mengukuhkan hubungan dua hala, terutamanya dalam kewangan Islam, ketika mereka mengharungi masa-masa mencabar di tengah-tengah ketegangan geopolitik yang semakin meningkat.

“Kita telah banyak belajar dan ramai pakar kewangan syariah kita merupakan graduan negara jiran kita,” katanya.

Menekankan kepentingan kerjasama dan kerjasama teknikal untuk menyokong pertumbuhan pesat industri halal, beliau berharap memorandum persefahaman mengenai pengiktirafan sijil halal, yang ditandatangani antara kedua-dua negara sebelum ini, dapat meningkatkan sektor perdagangan makanan dan minuman halal.

Mengenai kedudukan Malaysia sebagai pengerusi ASEAN tahun depan, Sri Mulyani memberi jaminan bahawa Indonesia akan menyokong sepenuhnya kejayaan agenda penting itu.

“Dengan kerjasama yang sangat baik, kami akan terus mengukuhkan kedudukan ASEAN sebagai tempat yang cerah, rantau yang bersinar!” katanya.

– Bernama

BERITA LAIN

Polis mohon bantuan cari kanak-kanak hilang

JOHOR BAHRU: Polis meminta bantuan orang ramai untuk mengesan seorang kanak-kanak perempuan berusia 12 tahun yang dilaporkan hilang sejak 20 Mei lepas. Ketua Polis Daerah

PDRM

Warga emas ditemui maut dalam longkang

IPOH: Seorang lelaki warga emas berusia 63 tahun ditemukan lemas selepas dipercayai terjatuh dalam longkang besar Sungai Pinji, Kampung Sungai Rapat, di sini semalam. Ketua

Pengunaan industri eksport catat kenaikan

KUCHING: Industri pembuatan beroperasi dengan kapasiti 80.8 peratus pada suku pertama 2024, berbanding kadar kapasiti 79.8 peratus yang direkodkan pada setahun lepas, kata Jabatan Perangkaan

BERITA TERBARU

15 PATI gagal masuk Sarawak

KUCHING: Tentera Darat Malaysia (TDM) berjaya menggagalkan cubaan seramai 15 pendatang asing tanpa izin (PATI) masuk ke Sarawak menggunakan lorong tikus di Sektor Pos GABMA