ARTIKEL

Microsoft CEO Satya Nadella delivers a speech during an event named Microsoft Build AI Day in Kuala Lumpur on May 2, 2024. Microsoft on May 2, 2024 pledged a $2.2 billion investment in artificial intelligence and cloud computing in Malaysia to help develop the country's AI infrastructure, the tech giant said in a statement. (Photo by Mohd RASFAN / AFP)

Microsoft umum pelaburan RM10.5b di Malaysia

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUALA LUMPUR: Microsoft menjanjikan pelaburan AS$2.2 bilion (RM10.5 bilion) dalam kecerdasan buatan (AI) dan teknologi awan di Malaysia semalam untuk membantu membangunkan infrastruktur AI negara.

Ketua eksekutif gergasi teknologi itu, Satya Nadella sedang dalam lawatan tiga negara ke Asia Tenggara iaitu Indonesia, Thailand dan Malaysia telah mengumumkan pelbagai pelaburan dalam pusat data, AI dan perkhidmatan awan.

“Hari ini, Microsoft mengumumkan ia akan melabur $2.2 bilion dalam tempoh empat tahun akan datang untuk menyokong transformasi digital Malaysia iaitu pelaburan tunggal terbesar dalam sejarah 32 tahunnya di negara ini,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan ketika Nadella memberikan ucaptama di Kuala Lumpur.

Ia berkata, wang tunai itu akan membantu membina infrastruktur AI dan awan di Malaysia, mewujudkan pusat kecemerlangan AI dan memberi latihan AI kepada seramai 200,000 rakyat Malaysia.

“Kami komited menyokong transformasi AI Malaysia dan memastikan ia memberi manfaat kepada semua rakyatnya.

“Pelaburan kami dalam infrastruktur dan kemahiran digital akan membantu perniagaan, komuniti dan pemaju Malaysia menggunakan teknologi terkini untuk memacu pertumbuhan ekonomi dan inovasi yang inklusif di seluruh negara,” kata Nadella dalam kenyataan itu. 

Beliau juga mengesahkan pelaburan itu dalam ucaptamanya berkata, beliau “sangat gembira” mengumumkan pembesaran itu.

“Kami benar-benar mahu memastikan bahawa kami mempunyai infrastruktur bertaraf dunia di negara ini supaya setiap organisasi, pembangun perisian, permulaan, boleh menggunakannya untuk benar-benar bukan sahaja untuk membina negara ini, tetapi untuk dunia dan rantau ini,” katanya lagi.

Sementara itu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengalualukan ikrar itu, menyebutnya sebagai bukti keyakinan terhadap “mesra pelabur dan kestabilan politik” negara.

“Pelaburan ini… akan menjadi tulang belakang utama kepada tumpuan kerajaan untuk membangunkan kapasiti AI di negara ini,” tulis beliau di laman Facebooknya.

Pengumuman itu dibuat selepas Nadella melancarkan pelaburan $1.7 bilion di Indonesia, serta wilayah pusat data pertama Thailand minggu ini untuk meningkatkan infrastruktur awan dan AI.

Penyelidikan oleh firma perunding global Kearney menunjukkan, AI bersedia untuk menyumbang $1 trilion kepada keluaran dalam negara kasar Asia Tenggara menjelang 2030, dengan Malaysia diramalkan akan melihat lebih daripada se persepuluh daripada itu, kata kenyataannya.

Microsoft memulakan operasinya di Malaysia pada 1992, menurut laman sesawang rasminya, dan kini menggaji lebih 200 pekerja di seluruh pejabatnya di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.

Syarikat itu telah diberi ganjaran yang besar oleh pelabur sejak ia secara agresif mendorong untuk melancarkan AI generatif, bermula dengan perkongsian $13 bilion dengan OpenAI, pencipta ChatGPT, pada 2023.

Nadella berkata, minggu lepas jualan pada Januari-Mac meningkat 17 peratus ke tahun kepada $61.9 bilion, dengan keuntungan bersih meningkat 20 peratus kepada $21.9 bilion.

Dakapan AI telah meningkatkan jualan perkhidmatan awan utama Microsoft seperti Azure, yang telah menjadi teras perniagaannya di bawah kepimpinan Nadella. – AFP

BERITA LAIN

Perodua pamer prototaip EV pertama di Malaysia Autoshow 2024

SERDANG, Selangor: Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) mengorak langkah dalam pembangunan teknologi elektriknya dengan memperkenalkan prototaip kenderaan elektrik (EV) pertamanya, Myvi Conversion. Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk

BERITA TERBARU

Polis siasat wanita dakwa diri Imam Mahdi

KUANTAN, Pahang: Polis sedang menyiasat seorang wanita yang mendakwa dirinya sebagai Imam Mahdi seperti tular di media sosial sejak semalam. Ketua Polis Daerah Jerantut, Superintendan