ARTIKEL

Miliki peranan tersendiri

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

SEMPENA Hari Wanita Antarabangsa pada 8 Mac lalu, Wanita Ikram Kuching dan Bintulu berkumpul, sekali gus turut meraikan ketibaan Ramadan di kawasan masing-masing.

Sambutan kali ini turut meraikan ahli wanita melalui pemberian hadiah dan pengisian ringkas.

Wanita dihormati dalam keluarga sebagai ibu, nenek atau anggota keluarga yang memainkan peranan penting dalam membentuk nilai kekeluargaan.

Ada wanita yang diangkat sebagai pemimpin atau tokoh masyarakat atas sumbangan mereka dalam bidang tertentu seperti politik, kemasyarakatan mahupun ekonomi.

Wanita yang memimpin dengan teladan dan memberikan sumbangan positif sering kali dihormati dalam masyarakat.

Pandangan mereka didengari dan sentiasa menjadi rujukan.

Wanita yang terlibat dalam aktiviti sukarelawan, kerja-kerja amal dan advokasi untuk hak asasi manusia dihormati sebagai penggerak perubahan dan kebaikan.

Wanita yang berjuang untuk hak wanita dan menghadapi ketidakadilan terhadap wanita dijulang dalam konteks perjuangan hak asasi wanita.

Kita hendaklah memahami bahawa penghargaan terhadap wanita tidak terhad kepada pencapaian secara rasmi sematamata.

Setiap wanita memiliki nilai dan peranannya yang unik dalam kehidupan sehari-hari.

Penghargaan dan penghormatan terhadap wanita dalam apa-apa jua peranan dan sumbangan mereka penting untuk membangun masyarakat yang adil dan saksama.

BERITA LAIN

Buang stigma masyarakat

“MENERUSI program ini, ia boleh memberi kepercayaan kepada ibu bapa. “Jadi, kepada mereka yang mempunyai anak autisme, jangan risau, sentiasa ada caranya untuk menangani mereka,”

Berenang terapi autisme

PENGANJURAN FESTIVAL RENANG AUTISME (MASF) 2024 disifatkan mampu mengubah stigma masyarakat terhadap kanak-kanak autistik. Ia mendedahkan golongan ini kepada persekitaran luar serta mencungkil bakat terpendam

Lagu UiTM mendunia

TULAR di media sosial apabila beberapa video di aplikasi TikTok melihatkan graduan luar negara yang menggunakan lagu Universiti Teknologi Mara (UiTM) sebagai isi kandungan. Video

Isteri bahagia keluarga harmoni

ISTERI bahagia penting dalam konteks keharmonian keluarga dan peranan wanita. Isteri bahagia merujuk kepada keadaan wanita tersebut berasa puas dan gembira dengan kehidupan perkahwinannya serta

BERITA TERBARU