Trending

Minyak kelapa sawit Sarawak untuk pesawat

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUCHING: Kelapa sawit boleh digunakan untuk menghasilkan bahan bakar biojet menjadi sumber tenaga pesawat, kata Willie Mongin.

Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi itu berkata, di China satu kajian dijalankan untuk menghasilkan bahan bakar biojet melalui minyak kelapa sawit tersebut.

“Kami juga melakukan penyelidikan dengan bantuan beberapa universiti untuk membuat bahan bakar biojet tersebut dengan kapal terbang dapat menggunakan minyak sawit sebagai bahan bakar untuk penerbangan mereka,” jelasnya pada Program Jom MSPO Negeri Sarawak di Dewan Rentap Pulapol pada Jumaat.

SIJIL… Willie Mongin merakam gambar bersama-sama dengan penerima Pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia di Kuching. Foto MOHD ALIF NONI

Tambahnya, jika bahan api bio dapat digunakan untuk pesawat harga minyak sawit akan naik. “Ia juga memberikan satu perkara positif untuk penanaman pokok kelapa sawit di Malaysia yang mempunyai tanah yang subur,” jelasnya.

Willie mendedahkan Malaysia juga memulakan Program Biodiesel iaitu B30 dan B20 yang dilaksanakan di seluruh negara.

“Kami melancarkan Program Biodiesel di Langkawi dan Labuan dan biodiesel ini digunakan oleh pengangkutan logistik.

“Bayangkan jika minyak sawit ini digunakan sepenuhnya sebagai biodiesel, kita tidak perlu menjual ke negara asing tetapi sebaliknya bahan api ini digunakan di dalam negara atau penggunaan domestik,” jelasnya.

Foto: Indonesia tekan EU: Airbus mesti menggunakan bahan bakar jet dari minyak sawit 

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru