ARTIKEL

Misi menyelamat pelombong Rusia sukar

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

MOSCOU: Pasukan penyelamat yang berjuang untuk membebaskan 13 orang yang terperangkap dalam lombong emas di timur Rusia berdepan situasi sukar, dengan pihak berkuasa memberi amaran pada Rabu, dua hari selepas gelongsor batu menutupi pelombong di bawah runtuhan.

Runtuhan itu berlaku pada Isnin di lombong Pioneer di rantau Amur timur jauh, salah satu lombong emas paling produktif di Rusia, memerangkap pelombong pada 125 meter di bawah tanah.

“Keadaan ini sukar,” kata Gabenor Wilayah, Vasily Orlov dalam satu kenyataan selepas melawat tempat kejadian. Perkhidmatan kecemasan tempatan berkata, seramai 220 penyelamat dihantar ke lokasi.

Orlov berkata, pasukan penyelamat baharu yang berpengalaman juga dijangka tiba pada Rabu dari wilayah perlombongan Kusbas.

Pasukan penyelamat mula menggerudi lubang untuk cuba membebaskan pelombong, kata kerajaan wilayah dalam satu kenyataan.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov pada Selasa berkata, Presiden Vladimir Putin mengarahkan semua langkah yang perlu untuk menyelamatkan pelombong.

Pihak berkuasa wilayah berkata, mereka tidak dapat menghubungi mereka yang terperangkap. – AFP

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

Hina Premier Sarawak, tiga Setiausaha lapor polis

KUCHING: Tiga Setiausaha kepada Premier Sarawak bertindak membuat laporan polis berhubung kes dipercayai menfitnah Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg oleh