ARTIKEL

Musk terlepas tuduhan langgar hak cipta lagu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

WASHINGTON: Pemilik platform media sosial X, Elon Musk memenangi penolakan tuntutan mahkamah oleh 17 penerbit muzik yang menuduhnya melanggar hak cipta kerana membenarkan penggunanya menyiarkan muzik secara dalam talian tanpa kebenaran.

Hakim Daerah Amerika Syarikat Aleta Trauger di Nashville, Tennessee berkata, penerbit tidak dapat meneruskan teori “liabiliti am menyeluruh untuk pelanggaran” terhadap X.

Hakim itu menolak dua tuntutan pelanggaran, dan menolak tuntutan ketiga untuk pelanggaran itu kecuali untuk tuduhan bahawa X tidak mengawasi penggunanya.

Bagaimanapun peguam yang mewakili penerbit tidak segera memberikan sebarang komen kepada Reuters berkaitan perkara berkenaan. Sony Music, Universal Music dan ahli kumpulan perdagangan Persatuan Penerbit Muzik Kebangsaan telah menyaman X pada Jun lalu dan menuntut lebih daripada $250 juta sebagai ganti rugi.

Mereka menuduh X mengabaikan dan menggalakkan pelanggaran hak cipta kerana platform seperti Platform Meta, Google, YouTube dan TikTok ByteDance melesenkan muzik dengan betul.

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

Dua bot ditahan langgar syarat sah lesen

TANJUNG MANIS: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Tanjung Manis menahan dua bot tempatan selepas disyaki melanggar syarat sah lesen dalam satu operasi,