ARTIKEL

North Atlantic Treaty Organization (NATO) Secretary General Jens Stoltenberg gives a speech while international foreign ministers listen on, during the alliance's 75th anniversary at the NATO Headquarters in Brussels on April 4, 2024. The NATO military alliance on April 4, 2024, marks the 75th anniversary of the signing of its founding treaty in Washington. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP)

NATO dihantui perang Ukraine, Trump

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

BRUSSELS: Ketua Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO), Jens Stoltenberg menggesa Amerika Syarikat untuk terus bersama-sama Eropah ketika pakatan tentera Barat mencecah usia 75 tahun pada Khamis yang diancam oleh Rusia yang agresif dan jangkaan Donald Trump kembali berkuasa.

Pencerobohan berskala penuh Kremlin ke atas Ukraine pada 2022, mencergaskan semula NATO kerana ia berhadapan dengan salah satu cabaran paling serius sejak ia muncul daripada abu Perang Dunia II untuk menentang Kesatuan Soviet.

Perikatan itu memperkukuh pasukannya di seluruh Eropah timur dan berkembang kepada 32 ahli selepas Finland dan Sweden menyertai barisannya.

Tetapi sementara perang menumpukan semula perhatian NATO pada musuh lamanya Moscow di timur, terdapat satu lagi ancaman yang menggerunkan sekutu daripada kuasa terkemuka Amerika Syarikat di barat.

Itu merupakan kemungkinan kembalinya Trump ke Rumah Putih, yang menjejaskan jaminan pertahanan kolektif NATO dengan mengatakan beliau menggalakkan Rusia untuk menyerang mana-mana ahli yang tidak membelanjakan lebih banyak untuk pertahanan.

“Saya tidak percaya kepada Amerika sahaja, sama seperti saya tidak percaya pada Eropah sahaja,” kata Stoltenberg pada satu majlis di ibu pejabat NATO di Brussels.

“Saya percaya di Amerika dan Eropah bersama-sama dalam NATO, kerana pada asasnya, kita lebih kuat dan lebih selamat bersama-sama,” tambahnya.

Dalam usaha untuk mengelak kritikan Trump, NATO mempamerkan peningkatan perbelanjaan oleh sekutu Eropahnya dengan 20 ahli tahun ini ditetapkan untuk mencapai sasaran dua peratus daripada KDNK untuk pertahanan.

“Amerika Utara juga memerlukan Eropah,” kata Stoltenberg, selepas kumpulan tentera Belgium memainkan lagu NATO.

Melalui NATO, Amerika Syarikat mempunyai lebih ramai kawan dan lebih banyak sekutu berbanding mana-mana kuasa besar lain,” katanya. – AFP

BERITA LAIN

Rai roti Perancis dengan setem wangi

PARIS: Pejabat Pos Perancis pada Jumaat melancarkan setem pos guris-dan-hidu, untuk meraikan baguette (roti Perancis) yang terkenal di dunia, yang pernah digambarkan oleh Presiden Emmanuel

50 korban banjir kilat di barat Afghanistan

KABUL: Banjir kilat mengorbankan sekurang-kurangnya 50 orang di barat Afghanistan, menurut polis wilayah pada Sabtu, seminggu selepas ratusan orang dihanyutkan banjir serupa di utara negara

Rafah dibom selepas bantuan dihantar melalui jeti

RAFAH: Serangan dan pengeboman sengit pada Sabtu menggegarkan bandar Rafah di selatan Gaza kata saksi, ketika tentera Israel mengumumkan 310 palet pertama bantuan kemanusiaan memasuki

Korban banjir cecah 400 orang di Afghanistan

ISTANBUL, Turkiye: Hujan lebat dan banjir di Afghanistan telah menyebabkan sekurang-kurangnya 400 kematian, lapor Agensi Anadolu yang memetik laporan Tolo News yang berpangkalan di Kabul.

BERITA TERBARU