ARTIKEL

NATO peluas peranannya sebagai penasihat di Iraq

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

BRUSSELS: NATO sedang meluaskan misinya untuk menyokong pasukan keselamatan di Iraq, menurut pakatan pertahanan Barat yang dianggotai 31 negara itu pada Khamis, lapor Agensi Berita Jerman (dpa).

Kumpulan itu menjadi penasihat kepada Kementerian Dalam Negeri Iraq dan kepimpinan polis selain membantu dalam pembangunan kapasiti.

Matlamat utama misi NATO di Iraq yang dilancarkan pada 2018 adalah untuk menghalang kebangkitan semula militia pengganas Daesh, selain melatih jurulatih tentera Iraq.

Jerman juga turut serta dalam misi itu.

Askar Bundeswehr baru-baru ini ditempatkan sebagai penasihat di sekolah tentera kereta kebal, selain memperkenalkan simulator. – BERNAMA

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

Korban banjir cecah 400 orang di Afghanistan

ISTANBUL, Turkiye: Hujan lebat dan banjir di Afghanistan telah menyebabkan sekurang-kurangnya 400 kematian, lapor Agensi Anadolu yang memetik laporan Tolo News yang berpangkalan di Kabul.

Puluhan badak sumbu dilepaskan di Afrika Selatan

JOHANNESBURG: Berpuluh-puluh ekor badak sumbu dilepaskan ke habitat semula jadi di Afrika Selatan, dalam langkah pertama inisiatifnya untuk membebaskan 2,000 ekor badak sumbu ke dalam

Filipina beli 5 kapal pengawal pantai

MANILA: Filipina bersetuju untuk membeli lima kapal peronda pengawal pantai dari Jepun dalam perjanjian bernilai lebih AS$400 juta, kata Manila pada Jumaat. Pengumuman itu dibuat

BERITA TERBARU

Sarawak dapat peruntukan RM1.5 bilion dari KKDW

SARIKEI: Sarawak terus mendapat perhatian Kerajaan Persekutuan apabila menerima peruntukan Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) sebanyak RM1.5 bilion di bawah Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12).