Trending

Natxo, Feroz terlepas aksi menentang Papua New Guinea akibat kecederaan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUALA TERENGGANU: Peminat bola sepak tempatan terpaksa melupakan hasrat menyaksikan pemain kacukan, Natxo Insa, beraksi bersama skuad kebangsaan pada perlawanan persahabatan antarabangsa Tier 1 menentang Papua New Guinea, di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Kuala Nerus, Selasa depan.

Ia selepas Ketua Jurulatih Kim Pan Gon, semalam, mengesahkan Natxo bersama rakan sepasukannya di Johor Darul Ta’zim (JDT), Muhamad Feroz Baharudin dilepaskan dari kem latihan pusat skuad kebangsaan di sini, berikutan masalah kecederaan pangkal paha dialami kedua-dua pemain itu.

Menurut Pan Gon, pemain tengah itu yang menyertai pasukan sejak 10 Junlalu didapati tidak bersedia untuk beraksi ketika Malaysia menewaskan Kepulauan Solomon pada aksi persahabatan berstatus sama, Rabu kelmarin dan aksi menentang Papua New Guinea.

Sementara pemain pertahanan Muhamad Feroz yang diturunkan dalam kesebelasan utama Rabu llalu, mengalami kecederaan pangkal paha pada perlawanan itu yang menyaksikan Malaysia meraih kemenangan bergaya 4-1.

“Sudah tentu sebagai jurulatih, saya sedikit terkilan kerana tidak dapat menguji sepenuhnya kedua-dua pemain tersebut pada jendela perlawanan FIFA kali ini tetapi pada masa yang sama berasa sedih atas kecederaan dialami oleh Natxo dan Feroz.

“Semoga kedua-dua mereka cepat sembuh dan boleh kembali beraksi dalam saingan liga domestik bersama JDT, seterusnya kembali cergas untuk dapat dipanggil lagi pada kem latihan pusat Harimau Malaya yang akan datang,” katanya dalam kenyataan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Mengulas lanjut, Pan Gon berkata dengan ketiadaan Natxo dan Muhamad Feroz, pasukannya akan meneruskan kem latihan pusat dengan baki 24 pemain lain termasuk Muhammad Shahrel Fikri Md Fauzi dan Nooa Laine bagi menghadapi Papua New Guinea.

Sebagai rekod, Pan Gon menghadapi situasi sama pada siri persahabatan di Johor.

Mac lalu, apabila dua pemain JDT, Arif Aiman Mohd Hanapi dan Endrick Dos Santos, masing-masing dilepaskan dari kem latihan pusat disebabkan faktor kecederaan menjelang aksi menentang Hong Kong. – BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru