ARTIKEL

NIOSH tawar perkhidmatan penaksiran kualiti udara dalaman percuma

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUCHING: Institut Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH) menawarkan perkhidmatan Penaksiran Asas Kualiti Udara Dalaman secara percuma kepada syarikat dalam kategori Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS).

Pengerusinya Datuk Wilson Ugak Kumbong berkata, ia berikutan pengudaraan di tempat kerja adalah salah satu aspek yang paling penting selain Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ketat bagi membendung penularan Covid-19.

“Justeru itu, Kementerian Sumber Manusia melalui NIOSH mengambil inisiatif percuma di bawah program Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) ini melibatkan lebih 300 syarikat PKS dengan pemeriksaan awal di tempat kerja akan dijalankan oleh Pakar Teknikal NIOSH,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menurutnya, sektor PKS dipilih kerana ia merupakan tunjang atau tulang belakang ekonomi negara dan mengalami kesan teruk akibat pandemik, oleh itu kebajikan kumpulan ini memerlukan perhatian khas.

“Dengan adanya insiatif ini, laporan pemeriksaan awal di tempat kerja dan pemantauan asas kualiti udara dalaman akan disediakan dengan cadangan penambahbaikan serta aspek keselamatan dan kesihatan pekerjaan di tempat kerja,” jelasnya.

Beliau turut menggesa pihak syarikat PKS untuk untuk menghubungi NIOSH bagi mendapatkan perkhidmatan penaksiran asas KUD. Sebarang pertanyaan boleh ditujukan kepada NIOSH melalui e-mail rasmi cmc@niosh.com.my.

LAIN-LAIN BERITA

Kebajikan golongan OKU terus diperjuangkan

MIRI: Kebajikan serta sokongan untuk golongan orang kelainan upaya (OKU) akan terus diperjuangkan bagi memastikan mereka mempunyai peluang dan hak yang sama rata dalam kalangan

BERITA TERBARU

Sarawak begunaka otonomi pengerai

SADONG JAYA: Sarawak agi tubah begunaka mesin mamogram ngambi tetangkupka pemayuh tubuh pesakit riman tusu di nengeri tu. Sapit Premier Sarawak, Datuk Amar Profesor Dr

Rebak baru diperansang bekebun lada

BETONG: Nembiak rebak baru diperansang ngaul diri dalam pengawa bekebun kelebih agi nanam lada. Sapit Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas madahka menua tu

Asil lada belipat ngena teknologi baru

BETONG: Industri lada di nengeri tu disikap menyana ngambi ulih nerima ubah pemansang enggau teknologi baru, ku Sapit Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas.