ARTIKEL

Len (tengah) bersama-sama tetamu kehormat yang lain memotong kek sempena pelancaran Ulang Tahun Ke-30 NREB di Menara Pelita, Petra Jaya hari ini.

NREB ambil alih pengurusan sisa berjadual tahun depan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUCHING: Lembaga Sumber Asli dan Alam Sekitar (NREB) akan mengambil alih sepenuhnya pengurusan sisa berjadual di Sarawak daripada Jabatan Alam Sekitar bermula 1 Januari tahun depan.

Timbalan Menteri Sumber Asli dan Pembangunan Bandar Datuk Len Talif Salleh berkata pengambilalihan itu adalah selaras dengan autonomi Sarawak terhadap alam sekitar di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Len (kiri) bersama-sama tetamu kehormat yang lain melakukan simbolik pelancaran Ulang Tahun Ke-30 NREB di Menara Pelita, Petra Jaya hari ini.

“Kami kini meneliti butiran secara progresif dan melihat aspek perundangan, pentadbiran dan kewangan.

“Sekarang semuanya telah pun disediakan dan kami yakin NREB boleh mengambil alih tahun depan,” katanya ketika ditemui selepas melancarkan Ulang Tahun Ke-30 NREB di Menara Pelita, Petra Jaya hari ini.

Terdahulu dalam ucapannya, Len yang juga Timbalan Pengerusi NREB berkata NREB sebagai peneraju agensi alam sekitar di negeri ini kini sedang meningkatkan sumbernya termasuk tenaga kerja, infrastruktur dan persekitaran kerja sebagai tindak balas kepada cabaran alam sekitar yang akan datang dan pemindahan autonomi terhadap alam sekitar di bawah MA63 daripada persekutuan kepada negeri.

Menurutnya Jawatankuasa Pemandu dan Jawatankuasa Teknikal mengenai pelaksanaan MA63 berkenaan dengan alam sekitar telah ditubuhkan pada tahun 2023 untuk merancang dan memantau secara strategik pelaksanaan pelan tindakan oleh jawatankuasa kerja masing-masing iaitu perundangan, sumber manusia, sistem dan infrastruktur.

Baca lain  Isteri maut, suami cedera kemalangan di jalan Pan Borneo

Beliau berkata NREB juga telah diamanahkan dengan fungsi baharu, khususnya mengenai perkara yang berkaitan dengan penangkapan dan penyimpanan karbon, kawalan pelepasan gas rumah hijau dan inisiatif hijau lain.

“Antara fungsi tambahan yang dijangka akan dilaksanakan oleh NREB hasil daripada inisiatif baharu tersebut ialah kawalan pengangkutan, pengesahan dan pemeriksaan gas berjadual yang akan dibawa ke luar negara untuk penyimpanan di Sarawak; mengawal selia, mengawal dan inventori pelepasan gas rumah hijau; penilaian levi karbon dan pelaksanaan strategi, pelan tindakan dan insentif ke arah pengurangan atau pengurangan gas rumah hijau,” katanya.

Len menambah NREB juga meneruskan kerjasama dengan agensi kerajaan berkaitan di negeri ini untuk menguatkuasakan undang-undang dan peraturan alam sekitar bagi menangani isu berkaitan perlindungan alam sekitar dan sumber asli.

Sementara mengenai acara ulang tahun ke-30 NREB, beliau berkata pelbagai aktiviti telah dirancang sepanjang tahun termasuk majlis makan malam yang akan diadakan pada pertengahan tahun.

“Makan malam itu akan disempurnakan oleh Premier Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg, yang merupakan Pengerusi NREB.

Baca lain  Lembaran baharu buat wartawan Malaysia

“Beliau dijangka menyampaikan ucaptama yang mengetengahkan inisiatif alam sekitar negeri,” katanya.

Turut hadir Setiausaha Tetap Kementerian Sumber Asli dan Pembangunan Bandar Datu Zaidi Mahdi dan Kontroler NREB Jack Liam.

BERITA LAIN

Premier Sarawak berada di Poland

POZNAN: Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Johari Tun Openg bakal berucap sebagai ahli panel forum pada sesi ‘Debate Regions for the Planet’ di Poland

Hutan jadi sumber ekonomi utama

KUCHING: Jabatan Hutan Sarawak mengambil satu lagi langkah penting ke arah memperkukuh inisiatif karbon hutan di Sarawak dengan menandatangani Surat Persefahaman (LOU) dengan Universiti Sains

Gali ilmu dengan banyak membaca

KUCHING: Ahli Dewan Bandaraya Kuching Utara Sih Hua Tung menggesa masyarakat untuk lebih peka terhadap kepentingan membaca khususnya pada zaman teknologi masa ini. Menurutnya, menggalakkan

BERITA TERBARU

Bina legasi baharu badminton negara

SKUAD badminton lelaki negara diingatkan agar tidak terbuai dengan nostalgia kegemilangan lampau pasukan kebangsaan, sebaliknya cuba untuk melakar sejarah baharu dengan merangkul Piala Thomas 2024

Premier Sarawak berada di Poland

POZNAN: Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Johari Tun Openg bakal berucap sebagai ahli panel forum pada sesi ‘Debate Regions for the Planet’ di Poland