ARTIKEL

Ordinan Mahkamah Bumiputera Sarawak bakal dipinda

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Menteri di Jabatan Premier Sarawak Datuk John Sikie Tayai menunjukkan dokumen ucapan penggulungannya selepas sidang media di DUN, hari ini.

KUCHING: Rang Undang-Undang (RUU) mengenai Ordinan Mahkamah Bumiputera Sarawak yang baharu dijangka dibentangkan di Dewan Undangan Negeri (DUN) pada persidangan akan datang pada hujung tahun ini.

Menteri di Jabatan Premier Sarawak Datuk John Sikie Tayai berkata ordinan baharu yang dicadangkan itu akan memansuhkan Ordinan Mahkamah Bumiputera 1992 dan Peraturan Mahkamah Bumiputera 1993 untuk memberi laluan kepada negeri ini mengubah Mahkamah Bumiputera.

“Cadangan transformasi Mahkamah Bumiputera Sarawak akan bermula secara bersungguh-sungguh hanya selepas Ordinan Mahkamah Bumiputera yang baharu diluluskan,” katanya ketika menyampaikan ucapan penggulungan menteri pada persidangan DUN, hari ini.

Sikie menambah usaha telah dilakukan oleh Kerajaan Sarawak untuk mengangkat Mahkamah Bumiputera Sarawak menjadi sistem kehakiman bebas yang setaraf dengan Mahkamah Syariah dan Sivil.

“Sebelum transformasi, kajian menyeluruh diperlukan untuk menentukan kerelevanan semasa Mahkamah Bumiputera Sarawak bagi memenuhi jangkaan yang semakin meningkat pihak berkepentingan pada era pendigitalan dan globalisasi hari ini,” katanya.

Beliau berkata kajian untuk mentransformasikan Mahkamah Bumiputera Sarawak telah dilakukan pada Januari 2020.

Jelasnya kajian itu pada asalnya dirancang hanya untuk selama sembilan bulan tetapi ia tidak disiapkan seperti yang dijadualkan pada Oktober 2020 terutamanya disebabkan oleh pandemik Covid-19.

Sikie berkata perunding yang dilantik untuk menjalankan kajian itu telah menyerahkan laporan akhir mereka pada Mac tahun ini.

“Keputusan dan syor di dalamnya akan dibentangkan kepada kabinet negeri tidak lama lagi untuk pertimbangan dan kelulusan,” katanya.

Beliau menambah salah satu syor utama dalam kajian itu adalah agar Ordinan Mahkamah Bumiputera 1992 dan Peraturan Mahkamah Bumiputera 1993 dimansuhkan dengan ordinan baharu untuk mengubah Mahkamah Bumiputera.

Sementara, Sikie berkata sehingga 12 Mei tahun ini, sebanyak 10,025 daripada 15,954 kes telah diselesaikan di Mahkamah Bumiputera Sarawak.

“Kes-kes ini terdiri daripada pertikaian tanah NCR antara bumiputera, perlanggaran Undang-Undang Bumiputera dan Adat Resam serta permohonan oleh bukan bumiputera untuk dikenali sebagai komuniti bumiputera,” katanya.

BERITA LAIN

280 individu sertai Larian Amal Rakyat 2.0

KUCHING: Seramai 280 individu telah menyertai program Larian Amal Rakyat 2.0 yang berlangsung semalam. Program larian tersebut anjuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Sekolah

BERITA TERBARU