ARTIKEL

Padah curi jam tangan, lelaki dipenjara tiga bulan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Padah mencuri seutas jam tangan berharga RM189.90, seorang lelaki dijatuhi hukuman tiga bulan oleh Mahkamah Majistret di sini, hari ini.

Haziq Mikhail, 27, mengaku bersalah atas pertuduhan yang dibaca jurubahasa di hadapan Majistret Syarifah Fatimah Azura Wan Ali.

Mahkamah memutuskan tertuduh menjalani hukuman bermula dari tarikh tangkapan pada 7 Oktober lepas.

Mengikut pertuduhan, dia didakwa mencuri seutas jam tangan milik sebuah kedai di dalam sebuah pusat beli belah, Jalan Matang di sini, kira-kira jam 11.15 pagi, 27 September lepas.

Oleh itu, tertuduh didakwa di bawah Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan boleh dikenakan denda jika sabit kesalahan.

Menurut fakta kes, tertuduh yang berpura-pura hendak membeli jam meminta pemilik kedai mengeluarkan lima utas jam tangan untuk dilihat.

Kemudian, tertuduh terus beredar selepas melihat jam tangan berkenaan dan pengadu menyedari seutas jam tangan berharga RM189.90 telah hilang.

Pengadu kemudian membuat semakan kamera litar tertutup (CCTV) mendapati tertuduh telah mencuri seutas jam di dalam kedai miliknya.

Pendakwaan dikendalikan oleh Pegawai Pendakwa Inspektor Mohd Adzmei Ahmad manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

PKR Kelantan wujudkan NGO Anak Muda MADANI

PASIR MAS, Kelantan: Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kelantan akan membentuk satu badan bukan kerajaan (NGO) khas yang dikenali sebagai Anak Muda MADANI bagi menyantuni golongan