Trending

Pakistan tuan rumah populasi terbesar pelarian

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

ISLAMABAD: Presiden Pakistan Arif Alvi berkata negaranya terus menjadi antara tuan rumah terbesar populasi pelarian di dunia yang menunjukkan keazaman dan komitmen tidak berbelah bahagi Pakistan terhadap kebajikan dan penghantaran pulang pelarian secara sukarela.

Dalam perutusan sempena Hari Pelarian Sedunia yang disambut pada Selasa, Alvi berkata: “pada hari ini, kami diingatkan tentang sumbangan besar kerajaan dan rakyat Pakistan dalam menerima berjuta-juta pelarian Afghanistan sejak empat dekad lepas”.

Usaha kemanusiaan Pakistan yang tiada tandingannya dalam menyediakan perlindungan kepada sejumlah besar individu yang dipindahkan, walaupun dengan sumber yang terhad, membuktikan semangat persaudaraan dan belas kasihan kami, lapor Xinhua memetik ucapan presiden.

Beliau berkata, rakyat dan Kerajaan Pakistan membuka pintu kepada pelarian Afghanistan semata-mata berasaskan prinsip kemanusiaan dan perpaduan selain menghulur sokongan walaupun berhadapan cabaran.

“Selama 40 tahun, tidak ada pergeseran antara pelarian dan masyarakat tuan rumah, menunjukkan keharmonian hidup bersama dan saling menghormati,” katanya.

Alvi berkata, kerajaan juga melaksanakan dasar yang memastikan pelarian memperoleh akses kepada pendidikan dan penjagaan kesihatan selain mempunyai akaun bank serta peluang lain.

“Bagi melengkapkan pelarian Afghanistan dengan pengetahuan dan kemahiran, kami telah melaksanakan program pendidikan komprehensif dengan memastikan kanak-kanak pelarian mendapat akses kepada persekolahan berkualiti,” katanya.

Alvi juga berkata negaranya bekerjasama rapat dengan Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian dan agensi kemanusiaan lain untuk memberikan bantuan dan perlindungan penting kepada pelarian yang tinggal dalam sempadan Pakistan. – Bernama

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru