ARTIKEL

Palestin tegaskan UEA tiada hak campuri urusan al-Aqsa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

TEBING BARAT: Pembantu Senior Presiden Palestin Nabeel Shaath mengingatkan UEA bahawa ia tiada hak campur tangan dalam urusan Masjid alAqsa.

Kenyataan itu dikeluarkan setelah tersebar berita mengatakan UEA memberi kebenaran penganut Yahudi melakukan ritual serta mengizinkan mereka berkongsi ruang di dalam Masjid alAqsa.

Nabeel dalam wawancara dengan Arabi21 seperti disiarkan Middle East Monitor berkata, “bukan hak UEA berbincang perihal urusan Masjid alAqsa yang diberkati.”

Shaath menegaskan UEA tidak berhak mentafsir undang-undang antarabangsa menurut kehendaknya atau “mendekati hak rakyat Palestin”.

Sebelum itu, tentera Israel memasang pembesar suara di Masjid al-Aqsa mencabar kesabaran Palestin kerana dikatakan sengaja mengganggu ibadah Muslim.

Pada Selasa lepas, UEA dan Bahrain menandatangani kesepakatan damai dengan Israel di Rumah Putih di AS.

BERITA LAIN

Banjir lahar sejuk landa Jawa Timur

JAKARTA: Sekurang-kurangnya 32 keluarga di Lumajang, Jawa Timur dipindahkan secara sukarela ke kawasan lebih selamat susulan limpahan banjir lahar sejuk yang dicetuskan Gunung Semeru pada

BERITA TERBARU

PDRM

Suspek kes amang seksual ditahan di Miri

SRI AMAN: Suspek lelaki dikehendaki polis yang disyaki melakukan amang seksual terhadap seorang kanak-kanak perempuan di kawasan tanah perkuburan lama, Kampung Kubal, Betong ditahan Jumaat

Pemancing udang jumpa mayat terapung

MIRI: Sembilan pemancing udang galah dikejutkan dengan penemuan mayat seorang lelaki dalam keadaan tidak sempurna di Sungai Kuala Baram di sini, hari ini. Ekoran itu,