ARTIKEL

Snowdan pada pelancaran Pavilion Sarawak di IMEX Frankfurt, Jerman, pada Selasa lalu.

Pavilion Sarawak di Pameran Worldwide untuk pelancongan dan acara di Frankfurt

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Sarawak sekali lagi meningkatkan kedudukannya sebagai destinasi acara perniagaan utama di Pameran Worldwide untuk Pelancongan Insentif, Mesyuarat dan Acara (IMEX) Frankfurt di Jerman, melancarkan Pavilion Sarawak pada 14 Mei untuk tahun kedua.

Untuk rekod, IMEX Frankfurt ialah tempat mesyuarat global, acara dan industri pelancongan insentif berkumpul setiap tahun untuk pameran perdagangan terbesar seumpamanya di Eropah.

Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak, Datuk Snowdan Lawan berkata, tahun ini merupakan tahun kedua Sarawak mengambil bahagian IMEX Frankfurt dengan pavilion.

“Kami sangat teruja bersama anda lagi, dengan lebih banyak lagi untuk ditawarkan. Setahun yang lalu, Premier Sarawak mengumumkan sudah tiba masanya menjadikan Sarawak sebagai Modal Warisan Acara Perniagaan di Malaysia dan Borneo.

“Kami amat berbangga dengan keputusan ini, kerana Sarawak diiktiraf dan dikenal pasti sebagai kuasa acara perniagaan di rantau Asia Tenggara.

“Usaha kami tertumpu kepada memacu impak legasi melalui acara perniagaan dan tahun lepas, kami melancarkan Pelan Tindakan Induk Impak Legasi 2023 hingga 2025 di IMEX,” katanya ketika berucap mengetuai delegasi ke pameran perdagangan dan melancarkan Pavilion Sarawak pada Selasa.

Tambah beliau lagi, menjadi Modal Warisan bukan pencapaian mudah, tetapi tidak mustahil.

“Kami ingin mencipta dan memimpin perbualan yang kuat tentang peristiwa perniagaan menjadi pembuat perubahan.

“Menjadi Modal Warisan bukan pencapaian mudah, tapi tidak mustahil. Kami ingin mencipta dan memimpin perbualan yang kuat mengenai peristiwa perniagaan menjadi pembuat perubahan.

Dalam tempoh tiga hari akan datang, kami membincangkan Strategi Pembangunan Pasca Covid-19 2030, sektor utama yang akan memacu perubahan sepanjang hayat, Impak Warisan Acara Perniagaan, Jurnal Antarabangsa Acara Perniagaan dan Warisan dan kerjasama unik antara acara perniagaan dan komuniti F&B.

“Kami membawa Persatuan Warisan dan Seni Kulinari Sarawak, Rangkaian Bandar Kreatif UNESCO Kuching, dan The Bibber’s Tale, menunjukkan kepada anda dunia masakan dan budaya Sarawak yang menarik, kata Snowdan lagi.

Majlis itu dihadiri pelbagai kenamaan dan pegawai termasuk Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Business Event Sarawak (BESarawak) Amelia Roziman, CEO Majlis Kraf Sarawak Suriya Charles Buas dan Lembaga Pengarah Biro Konvensyen dan Pameran Malaysia Dato Sri Dr Irmohizam Ibrahim.

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

Presiden Rusia tawa perdamaian bersyarat kepada Ukraine

MOSCOW, Rusia: Presiden Rusia, Vladimir Putin, semalam mencadangkan perdamaian kepada Ukraine dengan menggariskan syarat-syarat Rusia untuk menamatkan serangan dan memulakan rundingan damai, lapor Agensi Anadolu