ARTIKEL

Abdul Karim (tengah) bersama (dari kiri) CEO Business Events Sarawak, Amelia Roziman, Timbalan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan, Datuk Snowdan Lawan, Setiausaha Tetap MTCP, Datuk Sherrina Hussaini, dan Timbalan Setiausaha Tetap, Desmond Jerukan bergambar selepas sidang media di bangunan Baitul Makmur 2 di Petra Jaya, Kuching, - Foto: Mohd Alif Noni

Pavilion Sarawak kembali ke IMEX Frankfurt 14-16 Mei, tingkatkan identiti global Sarawak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Pavilion Sarawak, anjuran Business Events Sarawak, bersedia untuk kembali ke pameran perdagangan IMEX Frankfurt di Jerman dari 14 hingga 16 Mei depan, bertujuan meningkatkan pengiktirafan dan identiti global Sarawak.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan, Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah, berkata tema tahun ini adalah ‘Impak’ yang menekankan perhimpunan komuniti acara perniagaan global untuk menangani isu-isu mendesak yang menjejaskan manusia dan planet ini.

“Sarawak berkongsi misi yang sama, dan oleh itu Pavilion Sarawak bertemakan ‘Acara Perniagaan Menyokong Pembangunan Komuniti’ meraikan keutamaan industri dalam menerajui perubahan sosial dan ekonomi melalui acara perniagaan.

“IMEX Frankfurt mempunyai pengunjung yang tepat bagi perancang acara perniagaan yang mengutamakan penyelesaian bagi isu alam sekitar, sosial dan tadbir urus.

“Oleh itu, Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 Sarawak (PCDS) 2030 akan menjadi satu daripada tiga perkara penting kerana ia boleh menyumbang kepada misi mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa sidang media IMEX Frankfurt 2024 di Bangunan Baitul Makmur II, Petra Jaya di sini hari ini.

Menggariskan dua lagi perkara, beliau berkata impak legasi acara perniagaan di Sarawak akan diserlahkan untuk mencerminkan status negeri ini sebagai destinasi utama bagi legasi acara perniagaan pada peringkat global.

Beliau berkata pameran mini mengenai impak warisan akan diadakan bersama-sama dengan pelancaran Jilid 2 Isu 2 Jurnal Antarabangsa Acara dan Warisan Perniagaan.

Sementara itu, perbincangan ketiga, katanya, akan diketuai Culinary Heritage and Arts Society, UNESCO Creative Cities Network Kuching, dan penyedia makanan dan minuman, The Bibber’s Tale.

“Tahun ini, kami mempamerkan hubungan menarik antara acara perniagaan dengan komuniti makanan dan minuman kreatif.

“Makanan adalah bahasa universal, dan pelawat akan mendapat peluang istimewa untuk mengetahui siapa kita melalui hidangan tempatan dan minuman buatan tangan yang dibuat secara langsung di astaka,” katanya.

Karim juga menyebut, IMEX Frankfurt tahun lepas menarik lebih 11,000 pengunjung, dan Sarawak menawan kira-kira 20 peratus penonton ini melalui astaka sulungnya.

“Oleh itu, kita akan memanfaatkan potensi jejak tahun ini dan hubungan kukuh kita dengan pasukan IMEX Frankfurt untuk menjana peluang bersama pemain antarabangsa,” tambahnya.

BERITA LAIN

15 PATI gagal masuk Sarawak

KUCHING: Tentera Darat Malaysia (TDM) berjaya menggagalkan cubaan seramai 15 pendatang asing tanpa izin (PATI) masuk ke Sarawak menggunakan lorong tikus di Sektor Pos GABMA

Reruai Sarawak curi perhatian pengunjung

KUCHING: Sambutan Hari Muzium Antarabangsa tahun ini mendapat pujian ramai termasuk Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah. Majlis

10 gadis jelita rebut gelaran Kumang Gawai

SIBU: Seramai 10 gadis jelita merebut gelaran Kumang Gawai Dayak Sibu 2024 yang akan berlangsung sempena Majlis Makan Malam Mantar Gawai Dayak Peringkat Bahagian Sibu

BERITA TERBARU

15 PATI gagal masuk Sarawak

KUCHING: Tentera Darat Malaysia (TDM) berjaya menggagalkan cubaan seramai 15 pendatang asing tanpa izin (PATI) masuk ke Sarawak menggunakan lorong tikus di Sektor Pos GABMA