ARTIKEL

: Datuk Amar Awang Tengah memotong riben simbolik melancarkan Pavilion Sarawak @ China International Fair for Trade In Services (CIFTIS) 2023 yang diadakan di Pusat Konvensyen Nasional China, Beijing di China.

Pavilion Sarawak tarikan utama di Pameran Antarabangsa China di Beijing

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

BEIJING: Pavilion Sarawak pada Pameran Antarabangsa China untuk Perdagangan Perkhidmatan (CIFTIS) 2023 yang sedang berlangsung di Beijing mendapat sambutan hangat dalam kalangan pengunjung.

Ia mendapat sambutan menggalakkan, menarik pengunjung dengan tawaran uniknya merangkumi peluang pelaburan, budaya, pelancongan, makanan dan minuman serta perkhidmatan pendidikan dan lain-lain yang ditawarkan oleh Sarawak.

“CIFTIS berfungsi sebagai platform utama bagi rundingan, kerjasama dan pelaburan perdagangan antarabangsa dalam sektor perkhidmatan. Ia menarik peserta dari seluruh dunia, mewakili pelbagai industri seperti kewangan, teknologi, penjagaan kesihatan, pelancongan, dan pendidikan.

“Oleh itu, acara ini memberi peluang unik kepada Sarawak untuk mempamerkan potensi ekonominya, memupuk hubungan perniagaan yang berharga dan meneroka peluang kerjasama dengan rakan kongsi domestik dan antarabangsa.

“CIFTIS 2023 menawarkan Sarawak peluang untuk melibatkan diri dengan pemimpin global yang berpengaruh, pegawai kerajaan, pakar industri dan pelabur berpotensi,” menurut kenyataan media.

Datuk Amar Awang Tengah merakam gambar bersama delegasi Sarawak ke pelancaran Pavilion Sarawak @ China International Fair for Trade In Services (CIFTIS) 2023 yang diadakan di Pusat Konvensyen Nasional China, Beijing di China.

Acara ini menawarkan forum peringkat tinggi, seminar, pameran, dan sesi pemadanan perniagaan yang direka untuk memudahkan rangkaian dan pertukaran pengetahuan di kalangan peserta, membuka pintu untuk perkongsian dan kerjasama yang berpotensi.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Sarawak telah mengambil bahagian dalam mod hibrid (dalam talian dan fizikal) berikutan kawalan sempadan yang ketat yang dikenakan oleh China semasa pandemik Covid-19.

Pavilion Sarawak dilancarkan secara rasmi pada Sabtu (2 September) oleh Timbalan Premier Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan dan Menteri Kedua Sumber Asli dan Pembangunan Bandar.

Turut hadir pada majlis pelancaran itu ialah Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan (MTCP) Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah.

Delegasi Sarawak menandakan kehadiran mereka pada pembukaan besar-besaran CIFTIS 2023 yang disempurnakan oleh Presiden China Xi Jinping.

Selepas pelancaran rasmi, mereka meneruskan perasmian Pavilion Sarawak, yang disempurnakan oleh Awang Tengah.

CIFTIS 2023 dijadualkan berlangsung dari 2 hingga 6 September ini.

BERITA LAIN

PM Thailand disahkan positif COVID-19

BANGKOK, Thailand: Perdana Menteri Thailand, Srettha Thavisin, mengesahkan semalam bahawa beliau positif COVID-19. Srettha mengumumkan di akaun rasmi X miliknya bahawa beliau akan mengambil cuti

BERITA TERBARU