Trending

Peguam tolak pertuduhan Trump

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

WASHINGTON: Kes bersejarah terhadap Donald Trump akan menghadapi beberapa halangan undang-undang jika ia mahu sabitan pertama Presiden AS atas tuduhan jenayah, kata pakar undang-undang pada Rabu.

Seperti yang dijangkakan, peguam Trump menolak dakwaan 34 pertuduhan yang dibuka pada Selasa pada perbicaraan berprofil tinggi di New York terhadap hartawan hartanah berusia 76 tahun itu.

“Ia agak mengecewakan, namun sedikit lega melihat dakwaan itu,” kata Joe Tacopina kepada rancangan “Today” NBC.

“Kes ini akan jatuh pada meritnya.”

Malah beberapa pengkritik Trump tidak terkesan dengan kes yang dibawa oleh Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg, seorang Demokrat yang telah dituduh oleh Trump dan Republikan lain melancarkan “pemburuan ahli sihir politik.”

Bekas penasihat keselamatan negara Trump, John Bolton yang kini merupakan salah seorang musuhnya yang paling lantang, memberitahu CNN bahawa dakwaan itu “lebih lemah daripada yang saya takutkan.”

“Bercakap sebagai seseorang yang sangat tidak mahu Donald Trump mendapat pencalonan presiden Republikan, saya amat tertekan dengan dokumen ini,” kata Bolton.

“Saya fikir ia mudah tertakluk kepada dipecat atau pembebasan pantas untuk Trump.”

Trump didakwa dengan 34 pertuduhan antaranya memalsukan rekod perniagaan berhubung pembayaran wang $130,000 kepada bintang lucah Stormy Daniels menjelang pilihan raya presiden 2016.

Peguam peribadi Trump Michael Cohen mengatur pembayaran kepada Daniels dan kemudian dibayar balik oleh Trump secara ansuran, yang merangkumi 34 pertuduhan.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

27 November 2023

Berita Terbaru