ARTIKEL

Delegasi Sarawak diketuai Awang Tengah (dua kiri) mengadakan lawatan ke Micassa Gold Mine di Kirkland, Toronto, Kanada baru-baru ini.

Pelabur dan Micassa Gold Mine dialu-alukan teroka peluang dalam sektor perlombongan Sarawak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

BINTULU: Timbalan Premier, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, mengalu-alukan pelabur dan syarikat Micassa Gold Mine untuk meneroka peluang, terutamanya dalam sektor perlombongan di Sarawak.

Menurut kenyataan media pada hari ini, Awang Tengah berkata demikian ekoran lawatan penanda arasnya yang mengetuai delegasi Sarawak baru-baru ini ke Micassa Gold Mine di Kirkland, Toronto, Kanada.

Lawatan itu adalah untuk menanda aras amalan terbaik perlombongan di lombong emas terbesar dengan gred tertinggi di dunia yang dikendalikan oleh Agnico Eagle Mines Limited.

Delegasi telah diberi taklimat tentang pengurusan kelestarian dan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) di mana syarikat itu berkongsi visi dan misi mereka dalam sektor perlombongan, termasuk pematuhan terhadap Piawaian Kelestarian industri.

Mereka juga diberi taklimat tentang protokol perlombongan ‘Ke Arah Perlombongan Mampan’ , yang merupakan program kelestarian yang diiktiraf di peringkat global dan menyokong syarikat perlombongan dalam menguruskan tanggungjawab alam sekitar dan sosial utama.

Antara lain, delegasi telah melawat operasi perlombongan bawah tanah dan perlombongan emas untuk memerhatikan pelbagai teknik dan teknologi canggih, termasuk automasi dan pendigitalan, bagi meningkatkan kecekapan, keselamatan dan kemampanan.

Perlombongan emas di Sarawak mempunyai sejarah yang panjang sejak tahun 1800-an, yang kemudian berhenti beroperasi pada tahun 1997 kerana harga pasaran yang rendah. 

Menurut anggaran kajian pemetaan geo, terdapat deposit emas berdaya maju secara komersial yang dinilai pada 3.3 juta auns yang boleh dilombong.

Pada masa kini, sebuah syarikat Kanada yang disenaraikan dalam Australian Stock Exchange meneroka ketulan emas di kawasan Bau sejak 2010.

Mengiringi Timbalan Premier ialah Timbalan Menteri Sumber Asli dan Pembangunan Bandar Sarawak, Datuk Len Talif Salleh, dan Timbalan Menteri di Jabatan Premier Sarawak (Undang-Undang, MA63 dan Hubungan Negeri-Persekutuan), Datuk Sharifah Hasidah Syed Aman Ghazali, serta pegawai kanan kerajaan yang lain. 

BERITA LAIN

Rujuk status tanah sebelum buat rumah

BINTULU: Penduduk khususnya di rumah panjang perlu merujuk status tanah kepada agensi berkaitan terlebih dahulu, sebelum mendirikan perumahan baharu di kawasan yang dikenal pasti. Menteri

BERITA TERBARU