ARTIKEL

Pelancongan budaya dan sejarah

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

Daya tarikan Santubong sebagai sebuah lokasi yang kaya dengan arkeologi, memberi isyarat kepada mereka yang mencari hubung kait mendalam dengan rentetan sejarah manusia di Sarawak.

Landskapnya dihiasi dengan tapak arkeologi, malah berpotensi untuk mendedahkan naratif masa lalu.

Tetapi bagaimanakah penemuan ini dimanfaatkan untuk meningkatkan pelancongan budaya dan sejarah di rantau ini?

Taman Arkeologi Santubong ialah khazanah warisan, merangkumi tiga komponen berbeza iaitu Sungai Jaong, Bongkissam dan Bukit Maras, serta Pusat Wallace.

Timbalan Menteri Pelancongan, Datuk Sebastian Ting menekankan bahawa, dua komponen pertama, Sungai Jaong dan Bongkissam, banyak terdapat dalam bukti proto-sejarah, termasuk bukti perdagangan dan industri peleburan besi.

“Kehadiran kuil Tantrik Bongkissam, sejak abad ke-10, memperkaya kepentingan sejarah tapak ini.

“Pusat Wallace, sebaliknya, terikat erat dengan keindahan alam semula jadi Sarawak.

Ia menandakan hubungan sejarah apabila Alfred Wallace, didorong oleh jemputan daripapada James Brooke, meneroka Sarawak dari 1854 hingga 1856.

“Secara bersama komponen ini membentuk perhubungan sejarah, arkeologi dan warisan semula jadi yang boleh menjadi pemangkin kepada sektor pelancongan di Sarawak.

Baca lain  Sungai Nil terpanjang di Afrika

“Khususnya di Wilayah Selatan, mengukuhkan kedua-dua pelancongan dan pembangunan sosioekonomi untuk komuniti tempatan Santubong,” katanya.

Tambah beliau, antara strategi utama untuk memanfaatkan sepenuhnya potensi warisan Santubong adalah melalui pertukaran budaya dan pelancongan warisan.

“Laluan ini menyediakan pengunjung dengan pengalaman yang sangat bermakna dan mengasyikkan,” katanya.

Untuk menarik pelbagai pelancong, baik dari dalam dan luar negara, Ting menekankan kepentingan untuk melibatkan masyarakat tempatan dalam proses itu.

“Kementerian giat menggalakkan penduduk Kampung Santubong dan kawasan sekitarnya menyertai program rumah inap atau inap desa.

“Pada masa ini, terdapat sekitar 20 pengusaha rumah inap di Santubong.

Inisiatif ini bertujuan untuk membolehkan pelancong menjadi sebahagian daripada budaya tempatan.

“Ia adalah dengan melibatkan diri dalam aktiviti seperti menikmati makanan tradisional, mengambil bahagian dalam tarian, menikmati lagu tempatan dan menyelami tradisi tempatan yang kaya dengan cerita rakyat.

“Rumah inap kami mempunyai banyak aktiviti menarik yang disediakan untuk para pelancong,” katanya.

BERITA LAIN

Lokasi wajib dikunjungi di Miri

MIRI terkenal dan menjadi tumpuan sebagai bandar raya kaya dengan hasil bumi seperti petroleum serta gas asli di Sarawak. Miri juga mempunyai banyak lokasi menarik

Lebih santai, pelanggan selesa

Pada awalnya bermula secara sambilan, kemudian dilihat memiliki potensi setelah isi kandungan tersebut mendapat perhatian pelanggan. “Alhamdulillah, setiap bulan ada pihak yang mendapatkan khidmat mencipta

TWFTY studio gambar kendiri

BERMULA sekadar hobi, aktiviti merakam video kandungan media sosial kini menjadi kerjaya menjana pendapatan. Pengarah TWFTV Studio, Muhammad Nur Faiq Mohamad berkata, dia tidak menyangka

Sedia panduan tepat untuk remaja

DALAM usaha untuk meningkatkan kesedaran dan pemahaman mengenai kesihatan reproduktif dan pendidikan seksualiti dalam kalangan kanak-kanak, Pusat Aktiviti Kanak-Kanak (PAKK) Desa Ilmu baru-baru ini bekerjasama

BERITA TERBARU