ARTIKEL

Pembelian panik: Wajar atau tidak?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

SABAN tahun, kita sering menonton di kaca televisyen, mendengar di radio, membaca di akhbar mahupun di laman web mengenai beberapa kawasan di negara ini pasti dilanda banjir terutama apabila tiba musim tengkujuh.

Tidak lupa juga di bahagian Sarawak barat diramal akan berlaku hujan lebat berterusan minggu ini. Banjir terkini melanda negara tanpa sebarang amaran awal yang jelas.

Ada kawasan yang tidak pernah dilanda banjir langsung tidak bersedia, malah kawasan yang pernah atau sering terkena turut tersentak dalam skala yang dahsyat.

Pada masa sama, sudah menjadi lumrah kebanyakan daripada kita akan mengambil cuti panjang dan melancong bersama-sama keluarga ataupun rakan, tidak terkecuali ke kawasan berpotensi banjir.

Justeru, semua masyarakat perlu peka akan maklumat yang disampaikan oleh pihak berkuasa dan aspek pengurusan tidak boleh dipandang enteng kerana ia akan lebih memburukkan keadaan.

Oleh itu, pengetahuan dan kesedaran menghadapi krisis bencana perlu ada pada semua khususnya wakil pemimpin masyarakat atau ahli jawatankuasa komuniti setempat yang bertanggungjawab ke atas institusi yang menawarkan bantuan.

Dalam menghadapi musim tengkujuh dan banjir ini, kita juga pasti dikejutkan dengan insiden pembelian panik oleh segelintir masyarakat bagi menghadapi situasi banjir.

Penulis sendiri tidak pasti asas yang menyebabkan pembelian panik ini harus dilakukan. Adakah tingkah laku ini hanyalah ikut-ikutan atau pengaruh daripada gelagat pengguna daripada negara lain? Atau ia hanyalah lahir daripada kenyataan-kenyataan sensasi oleh golongan warganet?

Pada pandangan penulis, pembelian panik bagi menghadapi kemungkinan musim banjir wajar dilakukan, namun tindakan ini perlu memikirkan nasib mereka yang tidak mempunyai kewangan yang mencukupi ataupun belum mendapat gaji pada hari berkenaan.

Sementara itu, pembelian panik juga boleh memudaratkan situasi ekonomi semasa iaitu yang pertama, pembelian dalam kuantiti yang banyak oleh sebahagian besar pengguna dalam satu-satu masa akan mendedahkan kepada manipulasi pasaran.

Harga akan cenderung meningkat apabila bekalan barangan yang ada tidak mencukupi untuk menampung permintaan pembelian panik. Peningkatan harga perlu dielakkan ketika rakyat sedang berdepan dengan kekangan kewangan.

Oleh itu, kerajaan khususnya Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) perlu memastikan keberadaan bekalan barang kawalan serta keperluan asas adalah mencukupi, mudah diperoleh dan dijual pada harga ditetapkan kerajaan serta berpatutan.

Kedua, pembelian panik boleh menjejaskan aliran tunai isi rumah. Dalam situasi pertengahan bulan dan dalam keadaan sebahagian rakyat diberi cuti tanpa gaji, isi rumah sepatutnya bijak menguruskan perbelanjaan mereka.

Ketiga, pembelian panik ini boleh menjejaskan peluang orang lain untuk mendapatkan barangan keperluan pada harga normal terutama golongan berpendapatan rendah.

Pemerhatian penulis mendapati banyak barangan keperluan telah habis di kedaikedai dan pasar raya apabila berita mendedahkan akan berlakunya banjir.   Ia juga akan berlaku peningkatan harga daripada kebiasaan.

Ini akan membebankan mereka yang berpendapatan rendah. Dalam masa yang sama, tanggungjawab bagi mengatasi isu ini juga perlu dipikul oleh kerajaan bagi membantu mangsa banjir ini nanti.

Kerajaan perlu memastikan segala keperluan mangsa banjir khususnya makanan diutamakan dengan segala permasalahan diatasi segera agar tiada pembelian panik berlaku.

Ia perlu dilaksanakan sebelum, semasa dan selepas banjir agar nasib masyarakat ini terbela dan mereka tidak menanggung kelaparan.  Bagi penduduk pula, mereka tidak perlu bimbang tentang barangan keperluan kerana sudah pasti kerajaan akan menjamin ia mencukupi.

Malah, semua pasar raya besar juga diminta meningkatkan lagi keperluan barangan makanan ini untuk mengelak dakwaan berlakunya kekurangan makanan.

Oleh itu, semua masyarakat perlu peka akan info dan maklumat yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorotologi Malaysia (MET Malaysia).

Baru-baru ini, MetMalaysia telah mengeluarkan satu infografik mengenai 1 RUMAH 1 Beg Kecemasan. Beg kecemasan ini perlu diletakkan di bahagian yang mudah dicapai apabila berlakunya segala jenis kecemasan yang tidak dijangka.

Kalau datangnya apa-apa bencana boleh terus bawa satu beg ini sahaja dan selamatkan diri serta ahli keluarga. Antara barang yang perlu ada dalam beg ini adalah lampu suluh, tempat simpanan dokumen (simpan semua dokumen asas yang penting, kit keselamatan, wisel, makanan tahan lama, air mineral, bank kuasa dan telefon, kit kebersihan, radio mini, sedikit wang saku dan satu set pakaian.

Bagi yang berkemampuan, mereka boleh mendapatkan atau membeli bot bagi memastikan segala urusan menyelamat ahli keluarga atau menyalurkan bekalan dapat dilakukan dengan baik. Boleh beli awal sebab bencana ini datang di luar jangkaan kita.

BERITA LAIN

Sayangi anak istimewa

HIDUP impikan kesempurnaan. Dahulu impian saya nombor satu memiliki anak-anak yang sihat, sempurna fizikal, beradab dan pandai sekolah dan panjang umur. Saya tidak impikan benda

Harapan selepas SPM

SABAN tahun ribuan pelajar di seluruh Malaysia mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Ia adalah peperiksaan penting, sebagai detik permulaan anak-anak muda

Penulis upahan, kisah nasib dan Abang Jo

TATKALA Pemangku Sultan Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim memuji Sarawak dan Premiernya, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg dalam podcast Meh Dengo Jap!

Pentingnya Kemahiran

JUMAAT minggu lepas, dua belas pelajar Universiti Malaysia Sarawak menamatkan latihan industri sebagai wartawan pelatih di akhbar kami — Suara Sarawak. Selama tiga bulan, mereka

Tiada kaitan dengan nasib

BERAPA ramaikah pemimpin, profesor, ahli perniagaan di dunia berjaya kerana nasib? Jika anda sebagai wartawan, penulis dan wartawan mengakui bahawa anda berjaya dan cemerlang dalam

Tragedi Rafah di mata AI

KETIKA Israel memastikan tidak wujudnya negara merdeka Palestin, sejumlah besar 146 negara daripada total 193 negara anggota PBB sudah pun mengakui kewujudan Palestin. Terbaru Ireland,

BERITA TERBARU

Anugerah pencetus semangat Bonnie

KUCHING: Jaguh powerlifting dunia kelahiran Sarawak, Bonnie Bunyau Gustin menyifatkan Anugerah Olahragawan Paralimpik Kebangsaan 2023 diterima malam kelmarin sebagai pencetus semangat untuk terus cemerlang dalam

Tiga bot nelayan ditahan APMM

MIRI: Tiga bot nelayan tempatan bersama 1,000 kilogram ikan dirampas oleh Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Zon Miri di kedudukan 3.3 batu nautika barat laut

Geng Piji tumpas

KUCHING: Geng Piji yang aktif mencuri kenderaan selain terlibat dalam kes pecah rumah, samun dan curi kabel akhirnya tumpas apabila ketua termasuk 11 ahlinya dicekup