ARTIKEL

Pembentukan Malaysia

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KOMUNISME merebak melalui perjuangan bersenjata di rantau ini, Kerajaan British memutuskan untuk menarik diri dari ‘Timur Suez’.

Ini bermakna jajahan British ketika itu di timur Terusan Suez, seperti Sarawak, terpaksa menyesuaikan diri dengan pantas. Ia proses berkerajaan sendiri dan menghadapi ancaman keselamatan serta kepentingan ekonominya sendiri.

Perdana Menteri pertama Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj ketika itu, mula membayangkan idea untuk membentuk persekutuan baharu — menyelubungi Tanah Melayu, Singapura, Sarawak, Sabah dan Brunei pada Mei 1961.

Tetapi terdapat kebimbangan serius soal kestabilan politik dan keselamatan negara Asia Tenggara.

Pentadbiran British di Kuching dan pemimpin tempatan bersiap sedia untuk mengambil alih peranan menuntut kemerdekaan daripada Britain berasa bimbang terutamanya dengan pemberontakan Brunei pada Disember 1962 yang turun ke kawasan utara Sarawak.

Kehadiran parti Komunis terbesar di luar China merentasi sempadan Indonesia juga menimbulkan keresahan.

Objektif persekutuan baharu Malaysia seperti yang dicadangkan oleh Tunku Abdul Rahman, diterima tanpa banyak teragak-agak oleh kerajaan British.

SURUHANJAYA COBBOLD

Dengan persetujuan, Suruhanjaya Cobbold ditubuhkan bagi menentukan kehendak pihak rakyat Sabah dan Sarawak untuk menyertai persekutuan yang dicadangkan.

Kesimpulan, Suruhanjaya Cobbold ialah 80 peratus rakyat Sarawak menyokong kemasukannya ke dalam persekutuan baharu atas alasan terdapat perlindungan yang perlu untuk negeri itu dan penduduknya yang berbilang kaum serta agama.

Berikutan Laporan Suruhanjaya Cobbold, Kerajaan British dan Malaya mengeluarkan kenyataan bersama pada 1 Ogos 1962 untuk menyatakan sebarang hasrat menamatkan perjanjian rasmi bagi pembentukan Malaysia yang menyediakan perlindungan meliputi perkara seperti kebebasan beragama, pendidikan, perwakilan di Parlimen Persekutuan, kedudukan kaum peribumi, kawalan ke atas imigresen, kewarganegaraan dan perlembagaan negeri untuk kepentingan khas Borneo Utara (Sabah) dan Sarawak.

Kenyataan itu juga mengumumkan bahawa Jawatankuasa Antara Kerajaan (IGC) yang terdiri daripada wakil dari Sabah dan Sarawak ditubuhkan untuk mengusahakan ‘perlindungan khas’ ini, membentuk asas Perjanjian Malaysia yang ditandatangani pada 8 Julai 1963.

Perlindungan ini termasuk antara lain, kawalan sepenuhnya ke atas sumber asli negeri seperti, tanah, hutan, galian di darat dan di luar pesisir, kerajaan tempatan, imigresen, penggunaan bahasa Inggeris dalam prosiding kehakiman, negeri, pelabuhan dan lebih banyak sumber pendapatan diperuntukkan kepada negeri Borneo.

Ini akhirnya dimasukkan dalam Perlembagaan Persekutuan dan juga ke dalam perundangan penting seperti Akta Imigresen, 1963 yang diluluskan dan berkuat kuasa pada Hari Malaysia.

KEKAL HARMONI

Mereka membentuk pangkalan asas bagi Sabah dan Sarawak untuk menyertai Tanah Melayu dan Singapura dalam pembentukan Malaysia pada September 1963.

Nenek moyang negara ini berusaha keras untuk memastikan Malaysia berjaya dan maju sebagai persekutuan yang bersatu padu dan harmoni.

Perlindungan perlembagaan khas bertujuan untuk membolehkan negeri Borneo bukan sahaja mengekalkan tahap autonomi kewangan dan pentadbiran yang boleh diterima dalam sistem Kerajaan Persekutuan, tetapi juga untuk menyediakan syarat — kedua-dua negeri itu boleh mendapatkan pembangunan politik dan ekonomi setara dengan yang sedia ada.

BERITA LAIN

Teknik belajar berkesan

SERAMAI 27 pelajar menyertai program ‘Teknik Belajar Berkesan’ anjuran Jawatankuasa Masyarakat Ikram Kuching pada Sabtu lepas. Kesemua peserta terdiri daripada pelajar Tingkatan Tiga, Empat dan

Promosi pelbagai budaya Sarawak di pentas antarabangsa

“Saya baru pulang daripada pertandingan peragaan di Vietnam sehari sebelumnya dan mempunyai masa kira-kira tiga jam untuk membuat kelengkapan gaun terakhir serta pakaian tradisional. “ Bagaimanapun,

Gadis Bidayuh juara Miss Supranational Malaysia 2024

WANITA cantik kelahiran Lundu, Andreana Celly, mencipta sejarah tersendiri apabila dinobatkan sebagai anak Bidayuh pertama untuk memenangi gelaran Miss Supranational Malaysia 2024. Gadis berusia 20

Riadah di Bukit Gondol, Lundu

AKTIVITI mendaki sangat baik untuk tubuh badan serta kesihatan dan minda kita. Lazimnya, pendaki tegar mencari lokasi pendakian baharu untuk merasai pengalaman berbeza kerana mereka

Penuhi impian rakyat Malaysia

Signifikan dengan peristiwa dan perayaan penting, Pengurus Besar Kanan Perhubungan Strategik Kumpulan dan Komunikasi Petronas, Siti Azlina Abdul Latif berkata, mereka sentiasa berusaha merealisasikan impian

Gawai bukan sekadar tradisi

Tahun ini syarikat petroleum negara Petroliam Nasional Berhad (Petronas) memperkenal filem pendek terbaharu sempena sambutan Hari Gawai Dayak 2024. Filem Pesan Inik menampilkan usaha sinematik

BERITA TERBARU

STU erat hubungan kerjasama dengan JPNS

KUCHING: Kesatuan Guru Sarawak (STU) buat julung kalinya mengadakan kunjungan hormat ke Jabatan Pendidikan Negeri Sarawak (JPNS), Rabu lalu (29 Mei). Presidennya, Kullin Djayang berkata,

Penunggang motosikal maut bertembung kereta

SEBUYAU: Seorang lelaki berusia 25 tahun maut selepas motosikal yang ditungganginya terlibat dalam kemalangan jalan raya dengan sebuah kereta di Jalan Kampung Seruyuk ke Sebuyau