ARTIKEL

US President Joe Biden (C), his son Hunter (R), his grandson Beau (2nd R), Hunter’s wife Melissa Cohen Biden (2nd L) and Ashley Biden leave the White House to board Marine 1 on the South Lawn of the White House on his way to Camp David Maryland to spend Christmas on December 23, 2023. The President, First Lady Jill Biden and family, are going to Camp David in Maryland, where they will remain through the Christmas holiday. (Photo by ROBERTO SCHMIDT / AFP)

Pemberi maklumat FBI didakwa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

LOS ANGELES: Seorang pemberi maklumat FBI yang didakwa berbohong perkara berkaitan Presiden AS, Joe Biden dan anaknya, ditangkap sekali lagi hanya beberapa hari selepas dibebaskan dengan ikat jamin, kata peguamnya dalam pemfailan mahkamah pada Khamis.

Alexander Smirnov, 43, yang mempunyai dua kewarganegaraan, Amerika Syarikat (AS) dan Israel ditangkap minggu lalu dan menghadapi pertuduhan itu kerana mendakwa Hunter Biden menuntut rasuah berjuta-juta dolar daripada firma Ukraine Burisma, tempat dia berkhidmat pada masa itu untuk melindungi firma daripada siasatan semasa bapanya menjadi naib presiden AS.

Awal minggu ini Smirnov dibebaskan oleh mahkamah di Nevada, dengan syarat menyerahkan pasportnya dan tertakluk kepada pemantauan GPS.

Keputusan mahkamah itu dibantah oleh pihak pendakwa dengan hujah dia mungkin melarikan diri.

Kemudian, dalam satu tindakan yang luar biasa, Smirnov ditahan semula.

“Pada pagi 22 Februari 2024, Smirnov ditangkap buat kali kedua semasa berada di pejabat undang-undang dalam pertemuan dengan peguam,” kata peguamnya, David Chesnoff dan Richard Schonfeld dalam pemfailan mahkamah.

“Perlu diingatkan lagi bahawa fakta bahawa defendan menghadiri perjumpaan perundingan undang-undang di pejabat peguamnya bercanggah dengan tanggapan bahawa dia berisiko melarikan diri,” katanya.

Usul itu yang difailkan di Clark County, Nevada, memohon pendengaran segera untuk memerintahkan pembebasan Smirnov daripada tahanan.

Dakwaan juri besar terhadap Smirnov yang didedahkan minggu lalu nampaknya menjejaskan usaha pemecatan terhadap Biden yang disusun oleh Republikan kongres, yang menggembar-gemburkan bukti Smirnov sebagai bukti Biden secara kolektif terlibat dalam perusahaan jenayah.

Dakwaan bahawa Hunter Biden memanfaatkan nama bapanya untuk kepentingan peribadi menjadi teras kepada naratif Republikan, yang didesak kuat oleh Donald Trump, bahawa Joe Biden korup.  

BERITA LAIN

PM Thailand disahkan positif COVID-19

BANGKOK, Thailand: Perdana Menteri Thailand, Srettha Thavisin, mengesahkan semalam bahawa beliau positif COVID-19. Srettha mengumumkan di akaun rasmi X miliknya bahawa beliau akan mengambil cuti

BERITA TERBARU