ARTIKEL

Pembukaan sempadan China rancakkan aktiviti pelancongan – Karim

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Abdul Karim (Foto: Alif Noni)

KUCHING: Pembukaan sempadan China akan membuka peluang sekali gus merancakkan lagi aktiviti pelancongan dunia termasuk Malaysia.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, umum mengetahui bahawa sebelum Covid-19 melanda pelancong China adalah penyumbang terbesar di dunia.

“Bagaimanapun, Malaysia khususnya perlu mengambil langkah berjaga-jaga susulan masalah Covid-19 di negara itu masih belum dipastikan reda sepenuhnya.

“Kita bimbang sekiranya pembukaan sempadan itu boleh menyebabkan Covid-19 merebak lagi di negara-negara jiran termasuk Malaysia,” katanya ketika dihubungi Suara Sarawak, hari ini.

China dilaporkan akan membuka semula sempadannya pada 8 Januari ini, selepas hampir tiga tahun ditutup susulan pandemik Covid-19.

BERITA LAIN

Keterangkuman sosial POSKOM selari dengan PCDS 2030

SIBU: Program Outreach – Santuni Komuniti (POSKOM) yang diperkenalkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Sarawak (JKMS) adalah selari dengan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030. Ahli

BERITA TERBARU

Telus, sahih dan tepat

SEBELUM ada komputer dan telefon bimbit canggih seperti hari ini, wartawan bergantung kepada komputer di pejabat untuk menulis berita. Dan biasanya wartawan hanya akan berada