ARTIKEL

Pencapaian di Sukan Asia jadi indikator persediaan hadapi Olimpik 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

MELAKA: Pencapaian pada Sukan Asia Hangzhou 2022 akan menjadi indikator penting kepada kontinjen negara dalam persediaan menghadapi Sukan Olimpik Paris 2024, kata Timbalan Menteri Belia dan Sukan Adam Adli Abdul Halim.

Beliau berkata ia berdasarkan tahap persaingan dan prestij sukan terbesar di benua Asia itu selain kehadiran atlet bertanding adalah dari negara utama yang memenangi pingat di Sukan Olimpik seperti China.

“Sukan Asia merupakan platform lebih terbuka dan luas untuk atlet meraih pengalaman dan mengharungi cabaran persaingan yang amat membantu mereka dalam persediaan ke Sukan Olimpik.

“Kebanyakan atlet menggalas cabaran negara di Sukan Asia itu juga adalah mereka yang sama akan beraksi di Olimpik, jadi ini adalah tempat boleh kita ukur iaitu meningkatkan prestasi dan memperbaiki kelemahan yang ada,” katanya.

Beliau berkata kepada pemberita selepas merasmikan program Pemimpin Bersama Masyarakat Parlimen Hang Tuah Jaya bagi Skim Keselamatan Sosial Suri Rumah (SKSSR) Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) di Ayer Keroh hari ini.

Adam Adli berkata pihaknya juga yakin sasaran 27 pingat pada Sukan Asia itu mampu dicapai biarpun terdapat beberapa perkara yang memberi kesan kepada kontinjen negara, antaranya jaguh berbasikal trek negara Datuk Azizulhasni Awang yang terpaksa menarik diri akibat kecederaan.

Sukan Asia Hangzhou 2022 yang membuka tirai secara rasmi semalam, menyaksikan kontinjen negara menghantar seramai 288 atlet yang bersaing dalam 22 daripada 40 sukan dipertandingkan. – BERNAMA

LAIN-LAIN BERITA

Harimau Malaya pindah kandang jika…

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) mempunyai perancangan sekiranya Stadium Nasional Bukit Jalil tidak bersedia untuk perlawanan Kelayakan Piala Dunia 2026/ Piala Asia 2027 antara Harimau

Pencarian bakat baharu di Betong

BETONG: Presiden Persatuan Bola Sepak Bahagian Betong (BDFA), Abang Suhordie Abang Zaini, menzahir ucapan terima kasih kepada pihak Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP) Sarawak

BERITA TERBARU