Penekanan Internet luar bandar

KUCHING: Jaringan Internet luar bandar terus diberikan penekanan seiring dengan agenda ekonomi digital Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.
Ekoran itu, Sekretariat Telekomunikasi Sarawak yang dipengerusikan oleh Lembaga Multimedia Sarawak (SMA) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Pejabat Negeri Sarawak telah menyampaikan taklimat komprehensif kepada Abang Johari sebagai ketua jawatankuasa utama telekomunikasi di Sarawak mengenai kemajuan projek infrastruktur penyambungan di Wisma Bapa Malaysia semalam.
Justeru, infrastruktur digital adalah perkara utama dan penting dalam latar belakang ekonomi digital Taklimat tersebut juga telah diberikan kepada Telekomunikasi Luar Bandar SMA (Smart) dan Pelan Jalinan Digital Negara (Jendela) MCMC merangkumi jalur lebar mudah alih, satelit, berkelajuan tinggi dan akses tanpa wayar tetap (FWA).
Menurut kenyataan itu lagi, dengan memberi penekanan yang tinggi di kawasan luar bandar, bahagian Sarawak dari inisiatif Jendela dengan 636 lokasi baharu, merangkumi 38.3 peratus daripada keseluruhan 1,661 lokasi yang diperuntukkan dan permintaan untuk cadangan akan ditutup pada 31 Mac depan.
Dalam hal berkaitan, pelan Smart akan membina 600 menara lain untuk Jendela dalam bentuk Projek First300 dan Next300.
Sehingga kini, 242 menara telah siap untuk First300 sementara perancangan desktop telah selesai untuk Next300 dan baki menara First300 berada di bawah pelbagai peringkat penyelesaian.
Sehubungan itu, usaha menggerakkan perkhidmatan jalur lebar mudah alih untuk 300 menara pertama yang telah siap akan dimulakan pada suku kedua 2021 dan akan menyaksikan permulaan projek Next300.
Teras rancangan penyambungan keseluruhan negeri untuk merangkumi 100 peratus kawasan berpenduduk di Sarawak.
Bagi mengatasi keperluan kritikal untuk penyambungan luar bandar, Saluran200 Terminal Aperture Sangat Kecil (VSAT) sebagai sebahagian daripada Smart dijangka dimulakan pada awal Februari depan setelah proses tender berjaya.
Pada masa yang sama, 200 VSAT akan digunakan sebagai langkah sementara untuk mengatasi jurang digital dengan cepat secara dinamik; VSAT akan diposisikan kembali untuk keperluan perkhidmatan berikutnya.
Dalam perkembangan yang sama, penduduk di 60 lokasi di Jalan Sebauh Bintulu akan menikmati perkhidmatan jalur lebar berkelajuan tinggi tetap dengan pemasangan kabel gentian optik 130 kilometer dan pelancaran perkhidmatan ini dijadualkan pada suku kedua 2021.
Begitu juga dengan menggunakan serat optik yang ada di negeri ini, 150 menara baharu dan sedia ada di pinggir bandar dan luar bandar di Sarawak akan memancarkan isyarat jalur lebar untuk membolehkan penduduk berhubung dengan Internet.
Konsep FWA ini untuk meningkatkan hubungan dan diharapkan dapat digunakan sepenuhnya pada akhir Februari depan. Menurut Pengurus Besar SMA Dr Zaidi Razak, walaupun pandemik Covid-19 mengganggu ketika ini tetapi negeri akan menjalankan kerja dengan agresif terhadap pelbagai projek.
“Oleh itu, kami meminta kerjasama daripada pihak berkepentingan kami; awam dan swasta untuk memastikan pelancaran projek telekomunikasi secara teratur untuk memenuhi keperluan hubungan masyarakat yang mendesak,” katanya.

Suara Sarawak