ARTIKEL

Kredit: Freepik.com

Penggunaan tembakau semakin berkurangan di seluruh dunia – WHO

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Jumaat berkata, kebanyakan negara di seluruh dunia berjaya mengurangkan penggunaan tembakau, dengan kira-kira satu daripada lima dewasa mengambil tembakau pada 2022 dan menggesa dasar kawalan tembakau dan memerangi gangguan oleh industri tembakau dikuatkuasakan, lapor Sputnik.

Trend pada 2022 menunjukkan penurunan berterusan kadar penggunaan tembakau berbanding satu daripada tiga orang pada 2000.

Laporan itu menunjukkan 150 negara berjaya mengurangkan penggunaan tembakau.

Jumlah pengguna tembakau berumur 15 tahun ke atas telah menurun secara berterusan kepada anggaran 1.245 bilion pada 2022 daripada 1.362 bilion pada 2000 dengan unjuran penurunan berterusan kepada 1.20 bilion orang menjelang 2025.

NOTIS TENDER

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

Thailand perlu pertimbang pindahkan ibu negara

BANGKOK: Thailand mungkin perlu mempertimbangkan untuk memindahkan ibu negaranya, Bangkok kerana paras air laut yang semakin meningkat, kata seorang pegawai kanan di pejabat perubahan iklim

Eksport produk kayu menurun

KUCHING: Prestasi nilai eksport produk perkayuan Sarawak merekodkan penurunan sebanyak sembilan peratus dengan sebanyak RM682 juta berbanding RM752 juta untuk tempoh sama tahun lalu. Timbalan Premier Datuk Amar Awang Tengah Ali