ARTIKEL

Julaihi berucap mewakili Premier Sarawak pada Majlis Menandatangani Perjanjian SMART600 MOCN di Hikmah Exchange semalam. - Foto: Ghazali Bujang

Pengukuhan infrastruktur digital ditekankan sebagai penyokong asas ekonomi digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Pembangunan infrastruktur telekomunikasi akan diteruskan untuk mencapai liputan penuh dalam usaha menjadikan Sarawak sebuah wilayah maju dan berpendapatan tinggi menjelang 2030.

Bagi melaksanakan Rangka Tindakan Ekonomi Digital Sarawak 2030, Premier Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg, berkata banyak penekanan diberikan kepada pengukuhan infrastruktur digital kerana ia bertindak sebagai pemboleh asas yang menyokong ekonomi digital, membolehkan ketersambungan, penghantaran data, kerjasama rentas sempadan, capaian global, perkhidmatan digital dan inovasi.

Beliau berkata, daripada aplikasi mudah alih termaju kepada penyelesaian Internet Pelbagai Benda (IoT) termaju, infrastruktur digital yang teguh memainkan peranan penting dalam memacu kemajuan teknologi dan pembangunan ekonomi.

“Bagi Kerajaan Sarawak, masa depan digital adalah jalan ke hadapan, dan matlamat kami adalah untuk menjadi peneraju ekonomi dan masyarakat digital menjelang 2030.

“Dengan perancangan yang teliti, fokus kepada kecemerlangan penyampaian, dan perkongsian yang berjaya dan strategik antara kerajaan, perniagaan dan masyarakat, kita telah mencapai pencapaian penting setakat ini, tetapi masih banyak lagi yang perlu dilakukan, untuk memperkasakan rakyat kita dan untuk menghadapi cabaran di hadapan.

“Lebih-lebih lagi, di Sarawak kita telah menyaksikan perjalanan kemajuan yang luar biasa yang dipacu oleh ekonomi digital.

“Penggunaan pelbagai inovasi teknologi telah meningkatkan kecekapan dan keberkesanan penyampaian perkhidmatan, serta pengalaman pelanggan merentasi pelbagai industri,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam teks ucapan yang dibacakan oleh Menteri Utiliti dan Telekomunikasi, Datuk Seri Julaihi Narawi, pada Majlis Menandatangani Perjanjian SMART600 MOCN di Hikmah Exchange semalam.

Berikutan itu, Abang Johari mengesahkan komitmen Kerajaan Sarawak bagi memajukan wawasan Sarawak untuk menjadi kuasa ekonomi digital buat negara dan wilayah.

“Kita bercita-cita tinggi dan proaktif mengenai masa depan digital Sarawak dan saya optimis bahawa kita akan mencapai objektif kita di mana Sarawak akan menjadi masyarakat yang berkembang maju didorong oleh inovasi dan teknologi,” katanya.

BERITA LAIN

25 ekor lembu dikorban di Simunjan

SIMUNJAN : Sebanyak 25 ekor lembu dikorbankan sempena sambutan Hari Raya Korban Daerah Simunjan pada tahun ini. Dari jumlah tersebut, 19 ekor disumbangkan Ahli Dewan

BERITA TERBARU

Perdana Menteri China akan lawat Malaysia

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri China Li Qiang akan mengadakan lawatan rasmi tiga hari ke Malaysia dari Selasa hingga 20 Jun. Ini merupakan lawatan pertamanya ke