ARTIKEL

Pengusaha bengkel diingatkan jangan ambil kesempatan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Pengusaha perniagaan bengkel diingatkan untuk tidak mengambil kesempatan dengan mengenakan harga yang melampau ke atas pembaikan kenderaan selepas musim banjir ini.

Pengarah Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Azman Adam berkata, mereka boleh disiasat di bawah Peraturan-Peraturan Kawalan Harga dan Antipencatutan 2018 jika didapati berbuat demikian.

“Para peniaga juga diingatkan untuk untuk mematuhi Peraturan-Peraturan Pelindungan Pengguna (Pendedahan Maklumat Bengkel) 2002, Akta Pelindungan Pengguna 1999.

“Justeru, KPDNHEP juga akan terus meningkatkan pemantauan ke atas premis-premis perniagaan kenderaan bermotor,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau juga menasihati pengguna agar sentiasa berhati-hati supaya mendapatkan sebut harga secara bertulis berkaitan jangkaan harga pembaikan kenderaan daripada peniaga.

Dalam pada itu, katanya sepanjang tahun ini pihaknya telah menjalankan sebanyak 570 pemeriksaan di seluruh negeri ke atas bengkel kenderaan bermotor dan 76 kes telah diambil tindakan dengan nilai kompaun sebanyak RM21,250.

Untuk aduan, orang ramai boleh menghubungi KPDNHEP 1-800-886-800; WhatsApp 019-279 4317; Portal Aduan e-aduan.kpdnhep.gov.my; Emel e-aduan@kpdnhep.gov.my atau Pusat Arahan Penguatkuasaan (ECC) 03-8882 6088/6245.

BERITA LAIN

Kapit berpotensi pengeluar utama koko

KOTA SAMARAHAN: Bahagian Kapit mempunyai potensi besar untuk dimajukan sebagai salah satu kawasan pengeluar utama koko di Sarawak. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Katibas, Lidam

Dua saspek curi motosikal berjaya dicekup

MIRI: Seorang lelaki tempatan dan warganegara Indonesia yang terlibat dalam kes curi motosikal berjaya ditangkap oleh pasukan Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD)

Tujuh lelaki ditangkap terlibat sabung ayam

MIRI: Tujuh lelaki berjaya ditangkap dalam serbuan sabung ayam di kawasan Kampung Bersatu, di sini, baru-baru ini. Ketua Polis Daerah Miri Asisten Komisioner Alexson Naga

BERITA TERBARU

Sarawak merambu numbuh kaunsil padi berau

BINTANGOR: Sarawak merambu numbuhka kaunsil padi berau kediri nentuka pemansang komoditit nya ulih dipejalai berurun agi. Menteri Industri Pemakai, Komoditi enggau Pemansang Wilayah Sarawak, Datuk

Asil dagang nambah 23.8 peratus

BANDAR SERI BEGAWAN: Penyampau dagang entara Sarawak enggau Brunei Darussalam nambah 23.8 peratus, manggai RM3.76 bilion ba taun 2023. Sapit Premier Sarawak, Datuk Amar Awang