ARTIKEL

Pengusaha kilang kopi rugi lebih RM80,000 gara-gara dedah nombor TAC

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

ALOR SETAR: Seorang pengusaha kilang kopi kerugian RM88,379 selepas diperdayakan seorang individu tidak dikenali yang memintanya maklumat Kod Pengesahan Transaksi (TAC) yang didakwa untuk akaun sebuah perkhidmatan e-dompet, semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kedah Supt Elias Omar berkata sebelum itu, mangsa iaitu lelaki berumur 63 tahun yang tinggal di Yan menerima panggilan telefon daripada seorang wanita yang memperkenalkan diri sebagai ‘Norhidayah’.

“Suspek telah memaklumkan bahawa dia tersilap mendaftarkan nombor telefon mangsa ke akaun ‘GoPayz’ miliknya. Suspek kemudiannya meminta mangsa menghantar nombor TAC yang diterima bagi tujuan kemas kini akaun berkenaan.

“Mangsa telah memberikan kesemua nombor TAC berkenaan kepada suspek. Kemudian, pada hari yang sama, pihak bank telah menghubungi mangsa untuk bertanyakan mengenai jumlah transaksi pindahan wang daripada akaun mangsa ke akaun ketiga yang banyak,” katanya dalam kenyataan di sini, Rabu.

Elias berkata mangsa yang bimbang telah membuat semakan dengan pihak bank dan mendapati berlaku 33 transaksi pindahan wang yang keseluruhannya berjumlah RM88,379.

“Mangsa telah membuat laporan polis di Balai Polis Yan pada hari yang sama dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

“Pihak polis menasihatkan agar orang ramai tidak menjawab panggilan yang tidak dikenali dan tidak mudah mendedahkan sebarang maklumat peribadi dan akaun bank kepada orang yang tidak dikenali,” katanya.

BERITA LAIN

BERITA TERBARU