ARTIKEL

Shafiq Kay

Pentas peragaan sentuhan Syafiq Kay

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

AKSI, kecekapan dan keanggunan pentas peragaan penting untuk menyerlahkan ratu cantik.

Jurulatih pentas peragaan Sarawak, Shafi k Kay menyertai bidang peragaan dan kecantikan ratu cantik pada 2015 selepas menonton rancangan Miss Universe 2015. 

Pemuda asal Sibu ini kerap mengikuti program pertandingan ratu cantik di Sibu iaitu Miss Grand Sarawak.

“Saya juga aktif menjadi penaja untuk acara tersebut sehingga Miss Grand Sarawak membawa saya bekerja dalam pasukan mereka,” ujarnya kepada wartawan Suara Sarawak. 

Shafiq memberitahu dia mula belajar teknik pentas peragaan menggunakan kasut tumit tinggi berukuran lima inci dan kini dia mampu menggunakan sepatu setinggi 7.5 inci.

“Pada 2017, saya banyak melibatkan diri dalam dunia ratu cantik di Sibu mahupun di luar Sibu seperti di Kuching, Mukah dan Kapit.

“Ketika itu, banyak organisasi menjadikan saya sebagai sebahagian daripada kru mereka,” kongsi Shafiq. 

Pada 2018, Shafi q mula memberanikan diri mengajar ilmu pentas peragaan kepada rakan. 

Walaupun kurang pengalaman dalam mengajar, tetapi Shafiq kerap belajar sendiri melalui saluran YouTube.

BERITA LAIN

Jaga aib diri, orang lain

MENJAGA aib sesama manusia menjadi tanggungjawab yang dianjurkan dalam Islam. Pentingnya perbuatan menahan diri daripada mengumpat dan mencari kesalahan orang lain. Allah SWT juga memberikan

Bentuk peribadi pelajar

BARU-BARU INI, Mukhayyam Dakhili Tunas Kadet Remaja Sekolah Musleh (TKRSM) bagi murid Tahun 4 berlangsung dengan jayanya di Sekolah Rendah Islam Al-Amin Kota Samarahan. Program

Wanita 66 tahun bersaing Ratu Cantik

“Usia bukan penghalang, saya sentiasa ingin mencuba untuk menyertai dunia ratu cantik kerana ia sesuatu yang sangat inklusif. Saya tidak pernah lupa tentang warisan budaya

Buang stigma masyarakat

“MENERUSI program ini, ia boleh memberi kepercayaan kepada ibu bapa. “Jadi, kepada mereka yang mempunyai anak autisme, jangan risau, sentiasa ada caranya untuk menangani mereka,”

BERITA TERBARU