ARTIKEL

Penting kerjasama kumpulan

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

PIHAK kaunselor pelatih Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) mengadakan program bina jati diri melibatkan 25 pelajar di Sekolah Menengah Al-Amin Kuching, Sabtu lalu.

Inti pati program ini adalah untuk memberi kesedaran kepada pelajar tentang kepentingan bekerja dalam satu kumpulan serta melatih diri pelajar berhadapan dengan pelbagai cabaran kehidupan.

Ia juga menekankan kepentingan bekerja dalam kumpulan serta pengurusan dan menyelesaikan masalah.

Di samping itu, ia membolehkan pengagihan tugas yang lebih cekap, memperbanyak idea melalui pelbagai perspektif dan memupuk kemahiran komunikasi.

Melatih pelajar menghadapi cabaran kehidupan penting untuk membina ketahanan diri, kemahiran menyelesaikan masalah dan keyakinan.

Ia membantu mereka beradaptasi, membuat keputusan dan mengatasi tekanan dalam kehidupan dewasa.

Keyakinan diri penting kerana ia mendorong keberanian, ketegasan dan keupayaan membuat keputusan.

Keyakinan diri juga meningkatkan motivasi, prestasi dan hubungan sosial, serta membantu individu menghadapi cabaran dengan lebih berkesan.

Ia mendorong penerimaan diri, memupuk sikap positif dan memaksimumkan potensi.

Kesedaran tentang kelebihan diri juga membantu individu memberi sumbangan lebih bermakna dalam kerjaya dan kehidupan peribadi.

Semoga sesi motivasi kali ini membuka mata dan minda pelajar untuk melihat keupayaan diri.

Seterusnya melahirkan individu tahan lasak dan tidak mudah putus asa dalam apa-apa jua usaha mahupun permasalahan.

Pelajar yang bijak ialah pelajar yang mendapat sokongan padu daripada ibu bapa, guru serta masyarakat di sekeliling.

BERITA LAIN

Buang stigma masyarakat

“MENERUSI program ini, ia boleh memberi kepercayaan kepada ibu bapa. “Jadi, kepada mereka yang mempunyai anak autisme, jangan risau, sentiasa ada caranya untuk menangani mereka,”

Berenang terapi autisme

PENGANJURAN FESTIVAL RENANG AUTISME (MASF) 2024 disifatkan mampu mengubah stigma masyarakat terhadap kanak-kanak autistik. Ia mendedahkan golongan ini kepada persekitaran luar serta mencungkil bakat terpendam

Lagu UiTM mendunia

TULAR di media sosial apabila beberapa video di aplikasi TikTok melihatkan graduan luar negara yang menggunakan lagu Universiti Teknologi Mara (UiTM) sebagai isi kandungan. Video

Isteri bahagia keluarga harmoni

ISTERI bahagia penting dalam konteks keharmonian keluarga dan peranan wanita. Isteri bahagia merujuk kepada keadaan wanita tersebut berasa puas dan gembira dengan kehidupan perkahwinannya serta

BERITA TERBARU