Penubuhan persatuan bantu ahli bekerjasama

KUCHING: Persatuan Pemilik Bas Sekolah Muara Tuang di tubuh untuk mempromosikan kesedaran mengenai kebajikan dalam kalangan ahli mereka.

Pengerusi Habitat for Indigenous and Urban Programme (Hidup) George Young Si Ricord Jr. berkata, pemilik bas telah menghubungi dan memaklumkannya mengenai keadaan mereka.

Justeru beliau menubuhkan persatuan tersebut. “Persatuan ini adalah ruang untuk ahli bersatu dan menguatkan usaha bagi meraih dana daripada badan korporat yang berkaitan dan agensi kerajaan,” katanya.

George yang juga penasihat dan mentor persatuan itu memberitahu, berikutan penutupan sekolah tahun lepas, majoriti pemilik bas mencari pekerjaan alternatif untuk menampung perbelanjaan keluarga serta membayar ansuran bulanan bas “Walaupun sekolah di Muara Tuang dibuka semula baru-baru ini, pendapatan mereka tidak banyak bertambah kerana Ringankan beban pemilik bas sekolah ramai ibu bapa masih enggan menghantar anak-anak mereka ke sekolah.

“Kebanyakan pemilik bas melakukan dua pekerjaan bagi memenuhi keperluan. Kenaikan kes positif Covid-19 baru-baru ini telah memberikan kesan tidak baik kepada pemilik bas,” katanya

….Untuk berita selanjutnya dapatkan naskhah Suara Sarawak 18 Apr 2021

Suara Sarawak