ARTIKEL

Peranan sumber pengurusan manusia

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Teori berkaitan pengurusan sumber manusia (HR) wujud pada awal abad ke-20 menekankan kepada teori pengurusan – mekanistik dan struktur organisasi.

Teori ini terus berkembang dari tahun ke tahun sejajar revolusi gaya pemikiran manusia.

Dahulu, teori ini lebih ke arah pengurusan, kini ia lebih menekankan kepada komunikasi, kepemimpinan, motivasi dan interaksi dalam organisasi.

Pada abad ke-21, teori ini berkembang dengan penekanan yang menekankan kepada teknologi, kerja dalam talian dan kepelbagaian dalam tenaga kerja.

Ini menunjukkan betapa pentingnya pengurusan sumber manusia dalam sesebuah organisasi kerana ia menjaga kebajikan, emosi, sosial dan psikologi supaya keberhasilan sesebuah organisasi dapat dicapai pada zaman moden ini.

Menurut pegawai HR di syarikat swasta, Raz Alia Yaman, antara kepentingan pengurusan sumber manusia ini ialah mengalas tanggungjawab untuk proses pengambilan pekerja.

Katanya, HR menilai calon pekerja yang ditemu bual, menyediakan garis panduan (SOP) ketika temu bual, menyediakan contoh kriteria calon pekerja yang dicari yang bersesuaian dan berkelayakan dengan sesebuah syarikat dansebagainya.

“Pihak pengurusan sumber manusia berperanan memberi latihan kepada para pekerja di sesebuah syarikat.

“Sebagai seorang yang bekerja dalam bidang HR, para pekerja harus diberi galakan menghadiri latihan yang disediakan.

BERITA LAIN

Perbincangan meja bulat

MESYUARAT Lembaga Institut Kemahiran Islam Malaysia Sarawak (Ikmas) kali ke-23 berjaya diadakan di Bilik Seminar Mulu, Raia Hotel, Kuching, pada 5 Jun lalu. Mesyuarat dipengerusikan

Derma darah bergerak

Faktor yang paling penting, ia membantu memberikan manfaat kesihatan kepada penderma.  Derma darah dapat membantu menjaga kesihatan jantung dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular serta kanser. 

Pastikan bekalan darah mencukupi

Setiap tahun pada 14 Jun, Hari Derma Darah Sedunia diraikan untuk meningkatkan kesedaran menderma darah dan tanda penghargaan kepada para penderma. Melalui aktiviti derma darah,

Norma baharu pembelajaran

“Ia bukan sahaja menandakan pencapaian akademik, tetapi juga pertumbuhan peribadi dan transformasi.   Sepanjang tempoh mereka di Kolej Cyberjaya Kuching, para graduan berdepan impak kemelut krisis

BERITA TERBARU

‘Strongman Challenge’ tarik minat orang awam

KUCHING: Penganjuran pertandingan ‘Strongman Challenge’ dapat menggalakkan gaya hidup sihat dan minda yang kuat dalam kalangan anggota polis serta orang awam. Komandan Pulapol Kuching, SAC