Trending

Perkukuh kedudukan sebagai hab pembinaan kapal

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

LANGKAWI: Malaysia menyasar untuk memperkukuh kedudukannya sebagai hab pembinaan kapal dan pembaikan kapal (SBSR) Asia melalui kerjasama dan inovasi untuk membentuk masa depan yang cerah bagi industri itu, menurut Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA).

Dalam kenyataan pada Jumaat, MIDA menjelaskan industri SBSR berkembang maju dalam ekosistem dinamik dengan pelbagai pihak berkepentingan bekerjasama untuk mereka bentuk, membina, menyelenggara dan menaik taraf kapal.

“Rangkaian yang saling berkaitan ini membentuk asas bagi daya tahan dan pertumbuhan, manakala kepakaran mereka pula menyumbang kepada sektor pembinaan kapal dan pembaikan kapal yang kukuh dan berdaya saing,” jelasnya.

Pengerusi MIDA, Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob berkata industri itu bersedia untuk evolusi dan pertumbuhan yang berterusan memandangkan Malaysia berhasrat menjadi hab SBSR terkemuka Asia dengan memanfaatkan penyelesaian pintar, teknologi tanpa gangguan dan kecanggihan Industri 4.0 untuk membina kapal moden dan mesra alam.

“Susulan lanjutan insentif cukai dan pengecualian duti import sehingga 31 Disember, 2027 seperti yang diumumkan kerajaan, industri SBSR bersedia untuk menarik lebih banyak pelaburan dan meningkatkan kapasiti serta keupayaannya,” katanya.

Beliau berkata langkah ini mencerminkan komitmen kerajaan dalam menyokong industri maritim dan menjadikan Malaysia sebagai hab SBSR terkemuka.

Menurut MIDA, industri SBSR menarik pelaburan bernilai RM363 juta daripada lima projek pada 2022, menandakan lonjakan ketara sebanyak 451.7 peratus daripada angka pelaburan RM65.8 juta yang direkodkan pada tahun sebelumnya.

“Projek ini dijangka menjana 183 peluang pekerjaan, mengukuhkan lagi pertumbuhan industri dan impak kepada ekonomi Malaysia,” jelasnya.

Selain itu, MIDA memaklumkan Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi (LIMA’23) berfungsi sebagai platform untuk menggalakkan pertumbuhan dan pembangunan dalam industri SBSR Malaysia di samping mempamerkan daya saing, daya tahan dan komitmen negara terhadap inovasi dan kemampanan dalam sektor ini.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MIDA, Datuk Arham Abdul Rahman berkata Malaysia meluluskan sejumlah 131 projek dalam industri aeroangkasa, menarik pelaburan bernilai RM16.7 bilion dari 1985 hingga 2022.

“Rekod prestasi luar biasa ini menyerlahkan kejayaan Malaysia dalam menarik pelaburan besar dan menggalakkan pertumbuhan berterusan dalam sektor aeroangkasa,” katanya.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

22 September 2023

Berita Terbaru