ARTIKEL

Kredit: BERNAMA

Persiapan akhir sebelum Ramadan bermula

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

KUALA LUMPUR: Meskipun sibuk membuat persiapan bagi sesi persekolahan anak-anak yang akan bermula hari ini, ibu bapa khususnya umat Islam turut memanfaatkan kesempatan cuti hari minggu untuk membuat persediaan akhir menjelang Ramadan.

Tinjauan Bernama di beberapa lokasi tumpuan mendapati, orang ramai berkunjung ke pasar raya dan pusat beli-belah untuk membeli barangan keperluan asas termasuk barangan basah, selain kelihatan khemah mula dipasang di tapak bazar Ramadan untuk aktiviti perniagaan.

Di ibu negara, guru taska Nora Zulkifli, 31, berkata, persediaan membeli barangan dapur menjelang Ramadan tahun ini perlu mengambil kira faktor cuaca panas yang sedang melanda negara ketika ini.

“Saya mula membeli barangan dapur hari ini kerana tidak mahu berpanas dengan anak-anak ketika bulan puasa nanti, anak-anak pun masih kecil… saya risau sekiranya mereka jatuh sakit atau terkena strok haba.

“Dalam masa sama, saya pastikan juga kena ada simpanan (makanan) untuk anak-anak sekiranya mereka tidak mampu berpuasa,” katanya ketika ditemui di sebuah pasar raya di Ampang dekat sini semalam.

Baca lain  Belanjawan 2021: Ada peluang kedua kepada penganggur

Beberapa lokasi di sekitar Kampung Pandan dan Kampung Baru yang kebiasaannya menjadi tapak bazar Ramadan juga sudah mula sibuk dengan para peniaga memasang khemah masing-masing.

Di Selangor, tinjauan Bernama di sekitar bandar raya Shah Alam mendapati banyak reruai jualan bazar Ramadan sudah didirikan di sekitar Kompleks Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Pekerja swasta Haryani Mamat, 47, yang ditemui di kompleks itu berkata, menjadi rutinnya membel-ibelah di sana khususnya bagi membeli keperluan menyambut Ramadan kerana boleh dikatakan hampir semua barangan seperti kurma termasuk kuih-kuih tempatan ada dijual di situ.

Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi Lembaga Zakat Selangor (LZS) Ahmad Fadhil Hassan ketika ditemui pada Program Simbolik Bantuan Zakat dan Hari Raya LZS 2024 berkata, pihaknya melantik 2,778 Penolong Amil Fitrah (PAF) bagi memudahkan umat Islam menunaikan zakat di masjid-masjid serta pasar raya di Selangor.

Katanya, LZS juga akan membuka 18 cawangan di seluruh negeri selama tujuh hari seminggu termasuk cuti umum sepanjang Ramadan ini dan waktu urusan pada hari bekerja bermula 8.30 pagi hingga 4.30 petang, manakala pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum, cawangan LZS akan dibuka bermula jam 9.00 pagi hingga 3.00 petang.

Baca lain  Bekas makanan mesra alam akan diperkenalkan di bazar Ramadan akan datang

Di Negeri Sembilan, aktiviti mantai dan membakar lemang yang menjadi tradisi masyarakat di sini bagi menyambut kedatangan Ramadan, diteruskan tahun ini.

Nurulazma Shafiqah Khairul Azhar, 33, berkata, tradisi membeli daging mantai setiap kali menjelang Ramadan bukan lagi sekadar persiapan menjelang bulan puasa, tetapi ia juga mengimbau kenangan semasa zaman kecil dahulu.

“Menjadi kebiasaan setiap kali nak sambut Ramadan, saya akan membeli daging, aktiviti mantai ini memang mengimbau zaman kanak-kanak saya dahulu.

Seronok apabila dapat tengok orang kampung mulakan aktiviti mantai, jadi teruja nak sambut puasa,” katanya.

Di Perak, Masjid India Muslim Ipoh, Jalan Seenivasagam akan meneruskan tradisi tahunannya menyediakan bubur lambuk sepanjang bulan Ramadan untuk diagihkan kepada orang ramai sebagai juadah berbuka puasa.

Uniknya, masjid ini satu-satunya yang menyediakan bubur lambuk daging kambing yang dimasak dengan lebih 16 rempah-ratus dan mengekalkan resipinya sejak 80 tahun lepas.

Setiausaha Masjid India Muslim Ipoh Sirrazuthin Mohamed Meerasa berkata pihak masjid akan menyediakan bubur lambuk setiap hari sama ada bubur nasi atau bubur lambuk kambing yang dimasak secara berselang sehari.

Baca lain  Tinju: Perubahan latihan sepanjang Ramadan

“Hari pertama Ramadan nanti kita akan mula memasak seawal 8 pagi di ruangan dapur masjid dan akan siap menjelang 1 tengah hari untuk dibungkus serta diedarkan kepada orang ramai.

Agihan bubur lambuk akan dibuat bermula pukul 4.30 petang setiap hari,” katanya. — Bernama

BERITA LAIN

BERITA TERBARU