Trending

Pesara kerajaan, kerani rugi ratusan ribu diperdaya ‘scammer’

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel

KUCHING: Seorang lelaki dan wanita masing-masing kerugian ratusan ribu ringgit selepas diperdaya ‘scammer’.

Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Mohd Azman Ahmad Sapri berkata pihaknya menerima laporan mengenai kedua-dua kes berasingan itu semalam, selepas kedua-dua mangsa menyedari diri mereka ditipu.

Katanya kes pertama melibatkan lelaki berusia dalam lingkungan 70-an, yang merupakan pesara kerajaan apabila menerima panggilan telefon daripada suspek yang mengaki dari syarikat kurier pada 24 Ogos lalu.

Menjelas lanjut, beliau berkata suspek menyatakan mangsa menerima bungkusan pos berisi kad pengenalan dan kad-kad bank, namun mangsa yang pada awal menafikannya kemudian terus disambungkan kepada ASP Moktar dari Balai Polis Ipoh, Perak.

Mohd Azman berkata suspek menyatakan terdapat waran tangkap atas nama mangsa kerana melakukan jenayah pengubahan wang haram dan mengarahkan mangsa melakukan pemindahan wang ke beberapa akaun bank yang berbeza bagi tujuan siasatan.

“Mangsa kemudian melakukan empat transaksi pindahan wang berjumlah kira-kira RM103,000 ke dua akaun bank berbeza pada penghujung Ogos lalu,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau menambah suspek turut mengarahkan mangsa memadamkan semua perbualan Whatsapp serta membuang resit pindahan wang yang dilakukannya, dan mangsa hanya menyedari ditipu setelah memberitahu perkara berkenaan kepada ahli keluarganya.

Sementara, Mohd Azman berkata kes kedua melibatkan wanita berusia dalam lingkungan 60-an, yang merupakan kerani sebuah syarikat setelah dia menerima panggilan dari seorang wanita yang tidak dikenali mengaku dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada 10 Ogos lalu.

Katanya suspek menyatakan mangsa telah mengambil ubat tahan sakit dalam kuantiti banyak namun suspek yang turut menafikannya terus disambungkan kepada Sarjan Azlan dari IPK Perak.

Beliau berkata suspek menyatakan terdapat waran tangkap atas nama mangsa kerana melakukan jelayah pengubahan wang haram, serta mengarahkan mangsa membuat pindahan wang ke beberapa akaun bagi tujuan siasatan.

“Mangsa kemudoan melakukan sembilan transaksi pindahan wang berjumlah kira-kira RM280,000 ke tiga akaun bank yang berbeza pada pertengahan Ogos sehingga awal September.

“Bagaimanapun, mangsa hanya menyedari ditipu setelah suspek gagal dihubungi selepas kali terakhir dia melakukan transaksi pindahan wang,” katanya.

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

27 November 2023

Berita Terbaru