ARTIKEL

Pesara swasta wanita mangsa penipuan kerja sambilan dalam talian, rugi RM32,500

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

MIRI: Seorang wanita warga emas yang merupakan pesara swasta di sini mengalami kerugian sebanyak RM32,500 setelah menjadi mangsa penipuan pekerjaan sambilan dalam talian.

Ketua Polis Daerah Miri, Asisten Komisioner Alexson Naga Chabu, mengesahkan bahawa pihak Bahagian Siasatan Jenayah Komersial Daerah (BSJKD) menerima laporan kes berkenaan semalam, yang melibatkan seorang mangsa wanita berusia 60-an.

“Mangsa pada awalnya telah melihat satu iklan melalui media sosial Facebook dan telah menekan satu pautan yang menghubungkan ke satu laman sesawang www.TICKET2U.CC dan berhubung dengan suspek melalui Telegram yang tertera pada laman sesawang tersebut.

“Menurut mangsa, suspek telah menerangkan mengenai tugasan yang bakal dilakukan secara dalam talian dan memerlukan mangsa untuk memasukkan wang bagi menerima komisen atas tugasan yang dilakukan.

“Mangsa kemudian meneruskan tugasan yang diberikan dan melakukan transaksi lebih banyak serta kerap bagi tugasan yang seterusnya.

“Namun apabila mangsa mahu mengeluarkan komisen yang dijanjikan, suspek memberikan pelbagai alasan dan mengarahkan mangsa untuk membuat pembayaran tambahan ke dalam akaun yang diberikan.

Baca lain  Kunjungan rakyat ke Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri di Sarawak luar biasa - TPM

“Mangsa telah melakukan transaksi serahan wang sebanyak 16 kali ke dalam lapan akaun bank berbeza yang diberikan oleh suspek,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Bagaimanapun katanya, mangsa hanya menyedari dirinya telah tertipu selepas tidak dapat mengeluarkan wang komisen yang dijan jikan tersebut.

Susulan daripada laporan yang dibuat, siasatan dijalankan di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang boleh membawa kepada hukuman penjara tidak kurang daripada setahun dan tidak lebih daripada 10 tahun dan sebat serta denda.

BERITA LAIN

Hina Premier Sarawak, tiga Setiausaha lapor polis

KUCHING: Tiga Setiausaha kepada Premier Sarawak bertindak membuat laporan polis berhubung kes dipercayai menfitnah Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg oleh

BERITA TERBARU

Hina Premier Sarawak, tiga Setiausaha lapor polis

KUCHING: Tiga Setiausaha kepada Premier Sarawak bertindak membuat laporan polis berhubung kes dipercayai menfitnah Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg oleh