ARTIKEL

Petros, Posco bekerjasama dalam pembangunan perniagaan CCS

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Abang Johari (tengah) bersama tetamu kehormat lain menyaksikan Cho (tiga kiri) dan Anyi (tiga kanan) bertukar MoU di Wisma Bapa Malaysia, hari ini.

KUCHING: Petroleum Sarawak Berhad (Petros) memeterai kerjasama dengan POSCO Group dari Korea, untuk bekerjasama dalam pembangunan perniagaan Penangkapan dan Penyimpanan Karbon (CCS) di Sarawak.

Ia menerusi Memorandum Persefahaman (MoU) yang ditandatangani antara Petros, sebagai pengurus sumber untuk perniagaan CCS di Sarawak dengan POSCO Holdings-POSCO International-POSCO Engineering & Construction Co, Ltd.

Empat syarikat itu akan menjalankan kajian bersama mengenai tapak penyimpanan karbon yang berpotensi di Sarawak berdasarkan data tersedia yang disediakan oleh Petros.

Ia termasuk pengangkutan CO2 dari Korea ke hab CCS di Sarawak, suntikan dan penyerapan CO2, penyelesaian untuk mengurangkan, mengurangkan dan/atau mengelakkan Pelepasan Gas Rumah Hijau (GHG) yang terhasil daripada peluang CCS dan menilai teknikal serta kebolehlaksanaan komersial perniagaan CCS.

MoU itu ditandatangani oleh Naib Presiden Eksekutif, Ketua Pejabat Perniagaan Hidrogen, POSCO Holdings, Cho Ju-ik dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Petros, Anyi Ngau di Wisma Bapa Malaysia, di sini hari ini.

Upacara turut disaksikan oleh Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg, Setiausaha Kerajaan Sarawak Dato Sri Mohamad Abu Bakar Marzuki, Pengerusi Lembaga Pengarah Petros Tan Sri Datuk Amar Hamid Bugo dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Petros Janin Girie.

BERITA LAIN

Nanta kesal akaun TikTok palsu guna namanya

KUCHING: Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menjadi mangsa pihak tidak bertanggungjawab apabila terdapat akaun TikTok palsu yang menyamar menggunakan nama Alexander Nanta

Impian enam tahun tercapai, terima kasih Datuk Ding !

BINTANGOR: Impian enam tahun seorang remaja perempuan untuk mendapat kelulusan taraf kewarganegaraan akhirnya kesampaian apabila permohoban itu diluluskan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN). Permohonan remaja

BERITA TERBARU

Nanta kesal akaun TikTok palsu guna namanya

KUCHING: Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menjadi mangsa pihak tidak bertanggungjawab apabila terdapat akaun TikTok palsu yang menyamar menggunakan nama Alexander Nanta