ARTIKEL

Piala Thomas: Beregu perlu curi mata menentang denmark – Rexy

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUALA LUMPUR: Pasangan beregu lelaki negara seharusnya memanfaatkan peluang mencuri mata buat Malaysia sewaktu berdepan jaguh Eropah dan juara edisi 2016, Denmark, dalam saingan Kumpulan D Piala Thomas 2024 di Chengdu, China, dijadual 28 April-5 Mei ini.

Pengarah Kejurulatihan Akademi Badminton Malaysia (ABM) Rexy Mainaky berkata, Malaysia berpotensi mendapatkan mata dari kem beregu.

Hal ini memandangkan barisan perseorangan lelaki dijangka berdepan laluan mencabar, seandainya Denmark menurunkan pemain nombor satu dunia Viktor Axelsen dan juara Terbuka Malaysia 2024, Anders Antonsen di Chengdu.

“Perseorangan Denmark kuat, mereka juga memiliki Rasmus Gemke (ranking ke-28) serta Magnus Johannesen (ranking ke-34), saya tidak tahu (siapa bakal bermain).

“Beregu pula mungkin pasangan kita Aaron Chia-Soh Wooi Yik (ranking kelima) unggul sedikit atau Kim Astrup-Anders Skaarup Rasmussen (ranking keempat) juga unggul, mereka dalam lima terbaik dan tahu kelemahan masing-masing.

“Beregu harus ambil mata, namun bergantung kepada strategi kita pada hari perlawanan,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Beliau pada masa sama berkata, Malaysia harus berwaspada dengan ancaman satu lagi pasukan dalam Kumpulan D iaitu Hong Kong, lebih-lebih dengan barisan perseorangan mereka yang dijangka dibarisi Lee Cheuk Yiu (ranking ke-14) dan Angus Ng Ka Long (ranking ke-26).

“Persembahan perseorangan kita sebenarnya juga agak baik, sekiranya Ng Tze Yong mampu balik ke kondisi asal dia boleh memberikan tentangan.

“Lee Zii Jia pula akhir-akhir ini dapat atasi Ka Long (menang dua aksi terakhir). Pilihan perseorangan ketiga kita juga baik antaranya Leong Jun Hao, Justin Hoh dan Eogene Ewe,” katanya.

Tze Yong ketika ini menjalani proses pemulihan daripada pembedahan belakang badan baru-baru ini.

Selain, Denmark dan Hong Kong, Malaysia yang turun selaku pilihan kelima turut diletakkan dalam Kumpulan D bersama pasukan dari benua Afrika, Algeria.

– Bernama

BERITA LAIN

BERITA TERBARU

‘Strongman Challenge’ tarik minat orang awam

KUCHING: Penganjuran pertandingan ‘Strongman Challenge’ dapat menggalakkan gaya hidup sihat dan minda yang kuat dalam kalangan anggota polis serta orang awam. Komandan Pulapol Kuching, SAC