ARTIKEL

Freepik.com

Pihak berkuasa Thailand jamin keselamatan rakyat Malaysia ketika melancong di Thailand

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

NARATHIWAT: Rakyat Malaysia tidak perlu terlalu bimbang mengenai keselamatan mereka ketika melancong ke Thailand kerana pihak berkuasa telah mengetatkan langkah keselamatan berikutan beberapa insiden letupan bom.

Mengakui Thailand sebagai antara destinasi pelancongan pilihan utama rakyat Malaysia, Gabenor Wilayah Narathiwat, Trakul Thotham, berkata pihak berkuasa Thailand telah mengetatkan langkah keselamatan di lima wilayah selatan, termasuk Narathiwat, Yala, Pattani, Songkhla dan Hatyai.

Bercakap kepada media, yang merupakan sebahagian daripada delegasi untuk Lawatan Rasmi Duta Besar Negara-Negara OIC ke selatan Thailand, Trakul berkata pihak berkuasa Thailand juga telah melaksanakan beberapa sekatan jalan raya untuk memastikan keselamatan pelancong antarabangsa.

“Rakyat Malaysia bagaimanapun dinasihatkan supaya sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga keselamatan diri dan membawa dokumen penting semasa melancong ke Thailand,” katanya.

Thailand dikenali dengan hidangan kulinari yang lazat, menjadikannya destinasi popular bagi penggemar makanan dari Malaysia. 

Sungai Golok-Rantau Panjang, yang terletak di sempadan Malaysia-Thailand agak sibuk terutama pada hujung minggu.

Sambil mengalu-alukan kedatangan rakyat Malaysia untuk meneroka pelbagai tarikan pelancongan di Thailand, Trakul berkata mereka yang membawa kenderaan ke Thailand harus mematuhi undang-undang jalan raya Thailand.

BERNAMA

BERITA LAIN

Empat maut dalam insiden tanah runtuh di Antipolo

MANILA: Kejadian tanah runtuh di bandar Antipolo, timur Manila meragut empat nyawa setakat ini, menurut jurucakap Pejabat Pengurusan Pengurangan Risiko Bencana Bandar Antipolo, Relly Bernardo

Budak 5 tahun dijangkiti selesema burung

PHNOM PENH: Seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun dari Wilayah Takeo di selatan Kemboja disahkan dijangkiti selsema burung H5N1, menjadikan jumlah kes kepada tujuh sejak

Singapura benarkan 16 serangga dimakan

SINGAPURA: Agensi Makanan Singapura (SFA) pada Isnin telah meluluskan 16 spesies serangga untuk makanan manusia termasuk serangga tertentu seperti cengkerik, belalang juta, belalang, “mealworm”, ulat

BERITA TERBARU