ARTIKEL

Pindaan nama, bezakan status Sarawak dengan negeri lain

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
SUARA BELIA … Royston semasa sesi perbahasan menyokong RUU Perlembangaan Negeri Sarawak (Pindaan) 2022 pada persidangan Dun, di Kuching, hari ini.

KUCHING: Pindaan istilah gelaran Ketua Menteri kepada ‘Premier’ dan Menteri Muda kepada Timbalan Menteri merupakan langkah permulaan untuk meletakkan status Sarawak berbeza berbanding negeri lain di Malaysia.

Adun Tellian Royston Valentine berkata, beliau yakin Sarawak harus ke hadapan dengan meletakkan kedudukan negeri ini lebih tinggi selaras dengan hak-hak sebagai rakan kongsi dalam pembentukan negara.

“Penukaran terma ini akan menunjukan Sarawak berbeza dengan negeri-negeri di Semenanjung, selain dilihat mempunyai kuasa yang lebih jika berbanding mereka,”katanya.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbahasan menyokong RUU Perlembangaan Negeri Sarawak (Pindaan) 2022 semasa persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun), hari ini.

Jelasnya lagi ia amat bertepatan untuk segera dilaksanakan bersesuaian dengan penguatkuasaan Rang Undang-Undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) 2022 mengenai isu Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) secara rasmi pada 11 Februari lalu.

LAIN-LAIN BERITA

Kebajikan golongan OKU terus diperjuangkan

MIRI: Kebajikan serta sokongan untuk golongan orang kelainan upaya (OKU) akan terus diperjuangkan bagi memastikan mereka mempunyai peluang dan hak yang sama rata dalam kalangan

BERITA TERBARU

Sarawak begunaka otonomi pengerai

SADONG JAYA: Sarawak agi tubah begunaka mesin mamogram ngambi tetangkupka pemayuh tubuh pesakit riman tusu di nengeri tu. Sapit Premier Sarawak, Datuk Amar Profesor Dr

Rebak baru diperansang bekebun lada

BETONG: Nembiak rebak baru diperansang ngaul diri dalam pengawa bekebun kelebih agi nanam lada. Sapit Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas madahka menua tu

Asil lada belipat ngena teknologi baru

BETONG: Industri lada di nengeri tu disikap menyana ngambi ulih nerima ubah pemansang enggau teknologi baru, ku Sapit Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas.