ARTIKEL

Pindah darah seumur hidup

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

SEBELUM ini saya cuma mendengar mengenai talasemia, sejenis penyakit genetik yang menyebabkan kelainan sel darah merah.

Penghidapnya menderita seumur hidup kerana perlu melakukan permindahan darah sepanjang usianya. Itu yang baca sebelum ini.

Minggu lalu, saya ke klinik kerajaan selepas menerima surat dari sekolah menyatakan anak saya perlu melakukan analisis DNA selepas keputusan ujian pertama talasemia sebelum ini menunjukkan pembentukan darahnya merahnya 24.7 per 27.

Walaupun perbezaan sekitar 2.3, sebagai ibu saya juga risau.

Hati saya sedikit berdebar bukan kerana takut dia dicucuk jarum tetapi membayangkan analisis DNA.

Bagaimana prosedur melakukannya?

Adakah saya perlu memberitahu doktor DNA kami berbeza di hadapan anak saya?

Dia memang anak saya sejak hari pertama lahir tetapi kami dipisahkan oleh DNA yang berbeza.

Bagi kawan-kawan yang rapat dengan saya tahu mengapa saya resah.

Sebaik tiba di sana, saya melihat beberapa pelajar sekolah lain masing-masing dengan ibu mereka.

Biasalah, untuk kes berkaitan anak membabitkan sekolah, kami emak-emak yang biasa ke depan.

Tiba giliran kami, doktor lelaki dengan lembut dan sopan santun, bertanya khabar.

Lepas itu, dia terangkan mengenai talasemia.

Jadi katanya, kena buat analisis DNA bagi mengetahui sama ada dia pembawa talasemia atau tidak.

“Sebab, jika dia pembawa nanti bertemu jodoh dengan pembawa, cucu puan boleh membentuk jaringan talasemia,” katanya.

Berilah tugasan berat dengan saya, tiada masalah tetapi bukan seperti 10 minit itu.

Jika orang luar hendak menggelarkan pengecut, tidak apa.

Ya, saya jadi pengecut apabila melibatkan isu 10 minit itu kerana belum masanya untuk saya memberitahu anak saya mengapa kami berbeza DNA.

Tunggu sehingga dia benar-benar matang kerana waktu itu, saya yakin dia dapat memahaminya.

Saya pun tidak tahu apakah bentuk soalan proses analisis DNA yang sebenar kerana belum ditanya, saya sudah terkedu, angguk dan geleng.

Itulah 10 minit paling mendebarkan dalam hidup saya. Selama ini, saya boleh mengajukan soalan kepada pesuruhjaya polis malah bermesej dengan orang besar untuk kerja wartawan, tiada masalah, tiada getar gempita.

Proses pertanyaan mengenai genetik, itulah yang benar-benar meletakkan saya dalam keadaan peluh jantan keluar.

Saya cuma angguk dan geleng, yang kemudian selepas melihat MyKad anak tiada perkataan binti — nama anak saya bersambung terus ke nama bapanya — mungkin dia faham.

Apa itu talesemia?

Mengenai talasemia, dua tahun lepas, dianggar 8,042 penghidap dan pembawa talasemia di negara ini.

Data Malaysian Thalassaemia Report yang menunjukkan 5,000 pesakit daripada jumlah di atas dikesan berada pada tahap kritikal yang memerlukan rawatan berkala melalui pemindahan darah.

Pemindahan darah merupakan asas rawatan penghidap talasemia.

Tujuan untuk mengatasi masalah kurang darah seperti anemia dan pengeluaran sel darah merah yang tidak berkesan.

Pemindahan darah secara tetap mencegah kebanyakan komplikasi seperti tumbesaran dan tulang terbantut serta masalah neurologi.

Bagaimanapun, komplikasi akibat pemindahan darah menjadi sumber morbiditi yang utama.

Kementerian Kesihatan juga mengambil inisiatif pada pelbagai peringkat untuk memperbaiki kadar ikhtiar hidup pesakit di tahap kawalan, pencegahan dan rawatan.

Beberapa aktiviti dijalankan untuk menekankan aspek pencegahan program kebangsaan.

Antara inisiatifnya melancarkan pemeriksaan disasarkan ke seluruh negara membabitkan pelajar tingkatan empat dengan harapan semua remaja dan belia menjalani saringan talasemia.

Pengesanan awal ini membolehkan kaunseling dan panduan jika disahkan sebagai pembawa supaya kelak tidak memilih pasangan yang mempunyai penyakit sama.

Dalam erti kata mudah, ia membolehkan pembawa talasemia berhati-hati memilih pasangan hidup dan tidak mengahwini pembawa talasemia atau pesakit talasemia bagi mengelakkan mendapat zuriat talasemia major.

Menurut KKM, negara memerlukan lebih ramai lagi pakar genetik untuk mengesan pesakit talasemia di peringkat awal.

Langkah itu, sekali gus dapat mengawal dan mencegah penyakit talasemia dalam kalangan masyarakat khasnya mereka dalam kategori pembawa.

Boleh dicegah Penyakit talasemia boleh dicegah sebenarnya jika kita dapat mengesan pembawa di peringkat awal. Saya teringatkan pesanan doktor hari itu.

Bagi mengelak talasemia bercambah dalam kalangan rakyat, mereka perlu diberitahu untuk mencegah perkahwinan antara pembawa dengan pembawa.

Jika berkahwin, kemungkinan ada antara anak mereka akan menghidap talasemia.

Justeru, kita perlu lahirkan atau didik pakar dalam bidang genetik untuk mengesan sebelum pembawa mengandung atau berkahwin.

Namun kejayaan Malaysia merawat talasemia sebelum ini memberi impak kepada peningkatan kos perkhidmatan perubatan dan kerana itu pentingnya penekanan diberikan kepada aspek pencegahan melalui ujian saringan bagi pengesanan pembawa talasemia.

Tiada negara yang mampu mengekalkan program pencegahan jika kelahiran baharu kes talasemia tidak dibendung kerana ini akan mengakibatkan pertambahan kos dalam sektor kesihatan.

Oleh itu aspek pencegahan perlu diberi penekanan.

Justeru, tarikh 8 Mei dijadikan sebagai Hari Talasemia Sedunia atau World Thalassemia Day yang bertujuan meningkatkan kesedaran tentang talasemia serta sokongan bagi penghidapnya untuk pencegahan dan rawatan penyakit itu.

BERITA LAIN

Ketagih subsidi

ISU berkaitan subsidi kembali hangat diperkatakan. Adakah pemberian subsidi sesuatu yang harus terus diamalkan ketika beban hutang negara semakin membengkak? Bagaimanakah reaksi rakyat apabila subsidi

Tragedi dunia maya Si Kucing Gendut

FAT Cat, 21, atau nama sebenarnya Liu Jie, selebriti dunia gamer – permainan popular Honour of Kings – namanya tiba-tiba melonjak di dunia maya khususnya

Zaman makin canggih, adab makin mundur

KETIKA masih kanak-kanak atau zaman sekolah sekitar tahun 90-an atau awal 2000, kita amat menghormati orang lebih tua terutama ibu bapa. Ini kerana kebanyakan kita

Sik nyaman jangan makan

DI Sarawak selain agama, budaya dan pakaian – makanan merupakan benda paling sensitif jika orang luar menghina. Bukan orang Sarawak tidak menerima kekurangan, tetapi menghina

Selamat pagi cikgu

ADA yang tertekan kerana tinggal bersama-sama pesakit mental, ada yang daif dan ada yang terpaksa bekerja, demi kelangsungan hidup. Pada suatu hari, salah seorang murid

BERITA TERBARU