ARTIKEL

Platform phygital bangunkan industri seni dan budaya Sarawak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

Empat Kiri: Pengasas YAST Esther Law Lee Poh; Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah; Ketua Pegawai Eksekutif YASTech Cheryl Toh bersama yang lain merakamkan gambar kenangan.

KUCHING: Platform phygital (fizikal dan digital) yang dilancarkan oleh kumpulan YastArt diyakini dapat membawa manfaat kepada pembangunan industri seni dan budaya di Sarawak, kata Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan itu berkata ia juga dapat menjaga golongan yang kurang bernasib baik melalui platform tersebut.

“Sarawak telah dikurniakan warisan budaya yang kaya dengan mempunyai komuniti kreatif dalam dunia seni. Banyak usahawan dan artis muda yang sedia ada dalam kalangan masyarakat setempat.

“Justeru, platform sedemikian bermanfaat kerana dapat berpeluang menonjolkan karya seni sendiri, mencipta pekerjaan yan baik dalam indsutri kreatif, malah turut serta dalam trend sebagai pencipta (creator) melalui teknologi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis Rasmi Pelancaran YASart di Ground Floor dan Tingkat 1, Bangunan Gateway, di sini, hari ini.

Tambahnya, ini adalah masa yang tepat untuk mewujudkan platform sedemikian agar kumpulan yang tidak bernasib baik mempunyai peluang untuk bertahan menyara kehidupan mereka terutama setelah dilanda pandemik sejak dua tahun lalu.

Jelasnya, platform yang dilancarkan oleh YASart merupakan tindakan yang dipuji kerana ia bukan sahaja untuk kepentingan sendiri, malah bertujuan untuk maju bersama sebagai sebuah komuniti ke arah masa depan yang lebih sejahtera.

BERITA LAIN

Keterangkuman sosial POSKOM selari dengan PCDS 2030

SIBU: Program Outreach – Santuni Komuniti (POSKOM) yang diperkenalkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat Sarawak (JKMS) adalah selari dengan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030. Ahli

BERITA TERBARU

17,034 warga emas Jepun meninggal sendirian

TOKYO: Satu tinjauan terkini oleh Agensi Polis Kebangsaan Jepun (NPA) menunjukkan bahawa 17,034 warga emas yang tinggal bersendirian meninggal dunia di rumah di seluruh negara

Pertingkat usaha bantu PKS tembusi pasaran luar

SAMARKAND: Usaha membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Malaysia menembusi pasaran luar negara perlu dipertingkat bagi mengangkat kedudukan syarikat berkenaan, kata Perdana Menteri Datuk Seri