ARTIKEL

PM dijadual lancarkan MyDigital-Blueprint Ekonomi Digital Malaysia Jumaat ini

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

PUTRAJAYA: ‘MyDigital-Blueprint Ekonomi Digital Malaysia’ akan dilancarkan pada Jumaat ini yang dirangka sebagai landasan bagi menjadikan negara sebagai nadi digital serantau menjelang 2030, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Ia dijadual dilancarkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mustapa berkata, untuk tujuan itu, kerajaan telah menubuhkan Majlis Ekonomi Digital bagi menetapkan dasar, pelaksanaan serta pemantauan strategi dan inisiatif ekonomi digital Malaysia.

Majlis yang dipengerusikan Perdana Menteri itu menjadi entiti tunggal dan mengambil alih semua jawatankuasa berkaitan digital dan teknologi sedia ada bagi memudahkan penyelarasan dan mengelakkan pertindihan tugas, katanya dalam taklimat bersama media di sini hari ini.

Beliau berkata, mesyuarat pertama majlis itu telah berlangsung pada November lepas dan akan bersidang semula pada Mac ini dan seterusnya setiap tiga bulan sekali.

Menurut Mustapa, majlis itu diterajui enam kluster iaitu Ekonomi, Masyarakat, Teknologi Baru Muncul, Bakat Digital, Infrastruktur Digital dan Data serta Kerajaan.

MyDigital adalah pendekatan baharu dan menyeluruh terhadap beberapa inisiatif teknologi maklumat dan digital sedia ada sebelum ini termasuk Koridor Raya Multimedia (MSC).  — BERNAMA

BERITA LAIN

Penghulu ‘hero’ kami

BINTANGOR: Tindakan pantas seorang penghulu berjaya menyelamatkan sebuah rumah daripada musnah dalam kebakaran di Kampung Abang Amin di sini, hari ini. Insiden kira-kira jam 10.50

BERITA TERBARU