ARTIKEL

PM sokong Sarawak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUCHING: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim optimis untuk memberi sokongan penuh kepada Sarawak dalam meningkatkan hubungan serta kerjasama dengan negara-negara jiran khasnya Indonesia dan Brunei Darussalam.

Menyifatkan Sarawak sebagai antara wilayah paling gagah di Malaysia, beliau berkata perkara itu tidak dapat dinafikan apabila nama Bumi Kenyalang menjadi antara tajuk penting dalam perbincangan ketika pertemuannya dengan Presiden Indonesia, Joko Widodo dan Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah.

“Dalam perbincangan empat mata dengan Jokowi, beliau telah menyebut kekuatan Sarawak dari segi pelaburan ke Indonesia termasuk ibu negara baharunya, Nusantara.

Anwar diiringi Abang Johari sebaik tiba menghadiri Majlis Jamuan Negeri di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) di sini, sebentar tadi.

“Malah dalam perbincangan dengan Sultan Brunei, selain ingin meningkatkan kerjasama dua hala dengan Malaysia khususnya dari segi pelaburan dan perdagangan, disebutkan juga kepentingan untuk mewujudkan hubungan istimewa antara Brunei dengan Sarawak,” katanya ketika berucap pada Majlis Jamuan Negeri di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) di sini, sebentar tadi.

Hadir sama Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof, Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg dan Timbalan Premier Datuk Amar Douglas Uggah Embas dan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Datuk Amar Mohd Asfia Awang Nassar.

Sementara, Anwar berkata akan terus memulihkan hak dan kepentingan Sarawak yang terhakis dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Beliau menegaskan akan menyelesaikan isu MA63 sepenuhnya kerana ia begitu dekat di hati rakyat Sarawak dan juga Sabah.

“Ini kerana antara yang menghangatkan suhu politik di Sarawak dan Sabah ialah isu MA63.

“Maka saya akan menunaikan sepenuhnya amanah bagi menyelesaikan isu MA63 menerusi rundingan dan kerjasama dengan Premier dan Kerajaan Sarawak,” katanya.

Anwar berkata komitmennya itu jelas apabila memberi ruang sepenuhnya kepada Fadillah untuk menyelesaikan semua perkara tertunggak berkenaan MA63 bagi memastikan nasib rakyat di Sarawak dan Sabah terbela.

Sebelum ini, Anwar memaklumkan Jemaah Menteri menyerahkan kuasa meluluskan projek-projek bernilai bawah RM50 juta kepada Kerajaan Sarawak dan Sabah, yang merupakan salah satu usaha memartabatkan MA63.

BERITA LAIN

Industri media Malaysia perlu ada acuan sendiri

KUCHING: Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil berkata ketua-ketua pengarang di Malaysia mahu industri media di negara ini dibentuk mengikut acuannya sendiri. Beliau berkata mesej itu disampaikan

Bawang Assan perlukan pemimpin baharu

SIBU: Kawasan DUN Bawang Assan sentiasa mendapat perhatian daripada Kerajaan Sarawak. Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Dr Sim Kui Hian berkata, kawasan itu disifatkannya ‘sudah

BERITA TERBARU

Kuching selamat, cantik, pintar

BANDAR raya yang cantik, bersih, tersusun, moden dan lengkap dengan segala kemudahan dan kelengkapan sentiasa menarik untuk dikunjungi. Bergantung pada sumber, senarai bandar raya yang