Trending

PM Thai Srettha ikrar komitmen Thailand untuk tangani perubahan iklim

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
E-mel
Perdana Menteri Thailand Srettha Thavisin (Kredit: MFA of Thailand) | BERNAMA

BANGKOK: Perdana Menteri Thailand, Srettha Thavisin, berikrar kepada komuniti global mengenai komitmen Thailand dalam menangani perubahan iklim.

Semasa menyampaikan kenyataan di Sidang Kemuncak Cita-cita Iklim 2023 pada Sesi ke-78 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di New York, Srettha berkata Thailand berhasrat untuk melaksanakan Agenda Pecutan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dengan kerjasama pihak berkepentingan dan masyarakat antarabangsa.

Beliau berkata ikrar Thailand semasa COP 26 UNFCCC telah berubah menjadi tindakan konkrit melalui Rancangan Tenaga Nasional yang memberi tumpuan kepada kecekapan tenaga, perubahan sektor pengangkutan dan peningkatan pengeluaran kenderaan elektrik domestik.

“Kerajaan berikrar untuk mengambil tindakan lanjut melalui rancangan untuk meningkatkan bahagian tenaga boleh diperbaharui, menyokong penggunaan bumbung solar dan pemeteran bersih untuk menyesuaikan diri dengan agronomi mampan, menggalakkan Mekanisme Kewangan Hijau melalui penerbitan Bon Kelestarian, dan meluluskan Akta Perubahan Iklim untuk mengawal pelepasan gas rumah hijau mandatori.

“Ini akan memastikan bahawa semua entiti diberikan insentif apabila Thailand mencapai kelestarian untuk rakyat,” katanya.

Thailand juga menyasarkan untuk meningkatkan kawasan hijau meliputi 55 peratus daripada jumlah keluasan tanah menjelang tahun 2037.

Sementara itu, Srettha berkata Thailand sedang giat mempromosikan Mekanisme Kewangan Hijau melalui penerbitan Bon Kelestarian, di mana sebanyak US$12.5 bilion telah dikumpulkan untuk membiayai pelbagai projek.

“Pada tahun depan, kerajaan merancang untuk mengeluarkan satu lagi set Bon Berkaitan Kelestarian untuk merangsang pertumbuhan pasaran Bon Hijau dan memastikan semua entiti yang terlibat diberi insentif sewajarnya untuk mencapai matlamat kelestarian negara,” katanya. – BERNAMA

Suka artikel:

e-Akhbar Suara Sarawak

Berita Berkaitan

E-Paper

10 Disember 2023

Berita Terbaru