ARTIKEL

Tan Sri Razarudin Husain (dua kanan) di sidang media selepas Majlis Serah Terima Tugas Pengarah JSPT di Pulapol Kuala Lumpur, hari ini.

Polis kenal pasti seorang suspek tembak anggota APMM di perairan Kunak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

JOM BACA E-PAPER SUARA SARAWAK/ NEW SARAWAK TRIBUNE PERCUMA SEAWAL 2 PAGI SETIAP HARI. KLIK SINI

KUALA LUMPUR: Polis sudah mengenal pasti seorang daripada tiga suspek yang dipercayai terlibat dalam kes tembak dua anggota Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) ketika operasi rondaan Ops Khas Pagar Laut dijalankan di perairan Kunak pada 8.30 pagi semalam. 

Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain, berkata buat masa ini, siasatan masih diteruskan bagi mengenal pasti suspek lain yang turut terlibat, namun warga negara suspek masih belum boleh didedahkan. 

Beliau berkata seorang daripada dua anggota yang cedera itu sudah menjalani pembedahan mata susulan kejadian itu bagi mengeluarkan peluru dan kini berada dalam keadaan stabil. 

“Di sini saya ingatkan, kita nampak ini sebagai satu kes rompakan laut pada musim perayaan, ada yang nak balik dari Kunak ke Semporna menaiki bot, perompak ini ambil kesempatan rompak bot yang ada di laut,” katanya. 

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan Majlis Serah Terima Tugas Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) di Pusat Latihan Polis (Pulapol) Kuala Lumpur di sini, hari ini.

Razarudin berkata Pasukan Polis Marin sudah diarahkan untuk membuat rondaan dengan lebih kerap ekoran kejadian itu bagi memastikan ia tidak berulang. 

“Setakat ini, siasatan kita (polis) memang nampak dia (perompak) ambil peluang untuk merompak. 

“Ini bukan trend perayaan, memang kebetulan dia rompak (pada) hari itu,” katanya. 

Terdahulu, Pengarah Zon Maritim Lahad Datu Komander Maritim Dr Suzanna Razali Chan berkata ketika kejadian, sepasukan anggota APMM yang menaiki Bot Banggi 48 cuba menghampiri sebuah bot enjin sangkut berwarna biru untuk pemeriksaan dalam operasi berkenaan.

Suzanna berkata apabila pasukan peronda cuba menghampiri, tiga suspek bersenjatakan pistol telah melepaskan empat das tembakan ke arah APMM bagi mengelak bot peronda menghampiri mereka sebelum berjaya melepaskan diri.

Dua anggota, iaitu Bintara Muda Maritim Zainal Abad Komel, 45, yang cedera pada mata kanan, dan Laskar Kanan Maritim Prayrie De Cuella Jimin, 35, yang cedera pada kedua-dua belah tangan, telah dibawa ke Hospital Kunak untuk mendapatkan rawatan. – BERNAMA

BERITA LAIN

BERITA TERBARU